ФБИ: „Ајфон“ могуће откључати и без „Епла“

Амерички Федерални истражни биро можда је нашао начин да без помоћи компаније „Епл“ откључа телефон који је користио један од нападача у калифорнијском граду Сан Бернардино када је убијено 14 људи.

Судско саслушање у случају у којем је убијено 14 људи, заказано за данас, одложено је на захтев америчког Министарства правде.

Министарство је наложило „Еплу“ да направи посебан софтвер који би заобишао безбедносну заштиту „ајфона“ и омогућио агентима да испитају уређај који је користио убица Сајед Ризвн Фарук.

„Епл“ је, међутим, наставио да се одупире захтевима америчких власти, тврдећи да би то био „опасан преседан“ и да би „ајфон“ на тај начин био подложан будућим хакерским нападима.

Према судским документима поднетим у понедељак, мање од 24 сата пре заказаног саслушања, федерално тужилаштво је тражило од судије да одложи рочиште, а ФБИ је можда нашао други начин да откључа телефон па му није потребна сарадња с „Еплом“.

У документу се наводи да је Бироу неко ко није укључен у случај показао могући метод да приступи подацима у телефону.

„Потребно је тестирање да се утврди да ли је то одржив метод који неће угрозити податке на Фаруковом 'ајфону'. Ако је метод одржив, требало би да елиминише потребу сарадње 'Епла'“, наводи се у судском документу.

Није јасно ко је понудио помоћ Федералном истражном бироу, нити зашто је требало толико дуго да се нађе решење.

Фарук и његова супруга су убијени у полицијској акцији пошто су у децембру убили 14 људи у калифорнијском граду Сен Бернардино.

ФБИ верује да је брачни пар био инспирисан акцијама Исламске државе, а истражитељи и даље покушавају да утврде шта се десило и да ли су имали саучеснике.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара