Отпад као материјал за подводни град будућности!

Концепт футуристичког града изграђеног од рециклираног материјала, настао у машти једног белгијског архитекте, предвиђа живот под водом за око 20.000 људи! Плутајући град имаће фарме алги и мекушаца, баште, воћњаке...

Отпад као материјал за подводни град будућности! Отпад као материјал за подводни град будућности!

Са растом насељености наше планете расте и бојазан да ли ће бити места за све, то јест све је више оних који размишљају о томе где ће живети људи будућности.

Белгијски архитекта Винсент Целебаут осмислио је невероватан и запањујући океански град за чију изградњу је неопходно нешто чега човечанство има у изобиљу - ђубре!

Овај футуристички грађевински предлог би се протезао и до километар у море и планирано је да буде комплетно направљен од три-де штампаног пластичног отпада. Назван по једној врсти биолуминантних медуза, овај, за сада, непостојећи град биће познат као Aequorea.

Mорски солитери биће сачињени од материјала који се састоји од мешавине алги и разног отпада, који је потом три-де штампан. Идеја је да буду нека врста продужене мреже градских торњева и комплекса.

Живот у њима би био одржив са обновљивим изворима енергије, док би храна долазила у форми узгајаних алги, планктона и мекушаца, заједно са баштамa и воћњацима који се налазе испод нивоа воде. Постојале би такође и засвођене куполе, пристаништа, дизајнирана како би био олакшан приступ подводном природном окружењу.

Иако реализација делује готово незамисливо, технологија напредује толико брзо да је рециклирање разноврсног ђубрета, можда постало начин да креирамо нове и одрживе структуре.

Имајући у виду растући ниво воде на свету, можда ће баш Aequorea или концепт сличан њему који се ослања на исте принципе, утрти пут грађевинарству, али и рециклажи будућности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара