„Гуглов“ програм бољи од шампиона у игри го!

Програм „Алфаго“ победио је јужнокорејског шампиона у игри го Лија Седола у првом од пет предвиђених мечева.

Победа програма Алфаго (AlphaGo) у старој кинеској игри је нови напредак вештачке интелигенције, пошто је програм савладао једну од најсложенијих и комплекснијих игара које постоје.

Коментатори који су пратили дуел кажу да је меч био неизвестан до самог краја, као и да су и Алфаго и Ли Седол грешили.

Пораз шампиона Лија Седола био је изненађење за многе Јужнокорејце и љубитеље игре го. Тридесеттрогодишњи играч је пре две недеље био уверен да ће однети убедљиву победу, мада је дан пре меча био мање оптимистичан.

Ли је рекао да је стратегија програма Алфаго била „одлична“ и да је био изненађен неконвенционалним потезима које човек никада не би одиграо.

Јужнокорејски мајстор гоа Ју Чанг Хјук оценио је да је пораз шампиона од компјутерског програма био шок.

„Уопште није играо као човек“, рекао је стручњак за го Ким Сунг Рјонг.

Стотине хиљада људи су пратили дуел уживо на телевизији и Јутјубу.

„Ај-Би-Емов“ (IBM) рачунар Дип блу (Deep Blue) 1997. године први пут је победио шаховског шампиона Гарија Каспарова, чиме је го остао једина игра у којој компјутери нису бољи.

Врхунски играчи гоа се ослањају на интуицију када бирају неку од скоро бесконалчног броја позиција на табли, због чега је вештачка интелигенција била у тешком положају.

Стручњаци за вештачку интелигенцију су предвиђали да ће бити потребно макар 10 година да компјутери победе шампионе у гоу, али се то променило када је Алфаго прошле године савладао европског шампиона у тој игри.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво