Највећа летелица на планети спремна за лет

„Ерлендер 10“, највећа летелица на планети, извешће за неколико недеља свој први комерцијални лет.

Испрва осмишљен и развијан за америчку војску, али му је касније промењена намена од војне ка комерцијалној. „Ерлендеру 10“ није потребна писта и може да слети на скоро све површине, укључујући и воду.

Може да понесе 10 тона терета, направљен је делом од угљеничних влакана, а испуњен је хелијумом. За полетање и слетање и ротирање пропелера као гориво се користи дизел.

„Ерлендер 10“ је летелица која је дужа од просечног фудбалског терена, а представља идејног наследника цепелина из прве са почетка 20. века.

Оно што „ерлендеру 10“ даје предност у односу на авионе, осим што може да слети на било коју подлогу, јесте то што троши тек 20 одсто горива модерних авиона, на њега се могу поставити соларни панели који ће унутрашње системе напајати енергијом.

Може да превози 48 путника брзином од 92 километра на сат и може у ваздуху да остане пет дана. Такође, функционише и у екстремним временским условима од минус 56 до плус 54 степена Целзијуса.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара