И мали аутомобили сада морају имати луксуз великих!

Женевски салон аутомобила почетком марта добра је прилика да се виде смернице којима иде аутомобилска индустрија у свету. Прошла година била је слабија од 2014. када је произведено рекордних 83 милиона возила на свету, а 75 милиона прошле године говори да је продаја пала од шест до седам одсто, док се у овој години очекује да производња падне за још најмање пет одсто. Стручњаци кажу није криза, него хиперпродукција и револуција.

Револуција стиже преко океана, из САД. Аутомобили ће до 2050. године бити већином електрични или на водоник. Такву технологију поседују Американци.

Они су „Фолксвагену“ понудили искупљење за аферу са лажним софтверима за издувне гасове – да производе електричне аутомобиле у америчким фабрикама са америчким радницима и немачким капиталом.

„Фолксваген“ је на представљању доживео еколошки скандал када је активиста Зелених покушао да прекине конференцију за новинаре и симболично угради лажни софтвер.

Европски произвођачи забринути су и због кризе у Русији где је ове године пала продаја за 40 одсто.

„Многи су напустили Русију, ми нисмо, имамо тамо фабрике и ма колико слаба била рубља, ми верујемо да ће се то тржиште опоравити. 'Форд' ће у будућности бити лидер у новим технолгијама“, рекао је Ханс Фукс из компаније „Форд“.

Француски произвођачи покушавју да минималним улагањима повећају продају. Њихове деонице купују Јапанци и Кинези.

„Ми највише рачунамо на кинеско тржиште, које једино расте сваке године. Једноставније је да производимо тамо где се купује, па да тамо правимо и нове фабрике“, открио је Франсоа Бланчет из „Пежоа“.

Луксузни аутомобили се продају ван сваког очекивања, а велика тројка – „Ауди“, „BMW“ и „Мерцедес“ бележи рекорде.

„Попунили смо све сегменте у понуди, и у малим аутомобилима сада морате понудити луксуз великих. На пример, аутономна вожња, сви системи безбедности, све се може наручити код малих као додатна опрема док је код великих серијска опрема“, изјавио је Ролф-Јуерген Сеyерле из „Мерцедеса“.

Будућност је већ почела – мото је сајма у Женеви. Аутомобили сами возе, коче и паркирају се. Ускоро ће се пунити бежично у гаражама, чиме ће се испунити сан нашег највећег научника Николе Тесле.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво