„Спејс икс“ успешно однео сателит, али заказао на слетању ракете

„Фалкон 9“ полетео је синоћ и успешно однео комуникациони сателит у орбиту на висину од преко 40.000 километара, али стручњаци „Спејс икса“ поново нису успели у намери да слете ракету на пловећу платформу у Атлантику.

„Спејс икс“ је саопштио да је ношење и одвајање сателита прошло савршено, али да је прва, погонска и вишекратна, фаза ракете уништена приликом слетања на платформу удаљену 400 километара од Флориде.

Јучерашње лансирање извршено је након четири одлагања и отказивања термина, који је био планиран за 24. фебруар.

Пола сата након полетања са Кејп Каневарала, „фалкон 9“ је испунио главни задатак, а прва фаза ракете одвојила се и кренула да се враћа. Упркос томе што је погонски део пронашао платформу у Атланском океану, превелика брзина спуштања узроковала је да се преврне.

„Ракета је слетела превише јако. У овом случају се нисмо превише надали успеху, али следећи лет имаће добре шансе“, написао је директор компаније Илон Маск на Твитеру.

Оно на шта Маск мисли када каже да се у овом случају нису превише надали успеху јесте што је овај лет био посебно тежак јер је ракета носила велики терет (5,7 тона) на висину 100 пута већу од оне на којој се налази Међународна свемирска станица на коју иначе носи намирнице и опрему.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво