Човек од гвожђа

Власник једне радионице на острву Бали у Индонезији, направио је механичку руку од парчића метала. Тврди да му она помаже и у коришћењу парализоване леве руке.

Вајан Сумардана доживео је мождани удар пре пола године и од тада му је лева рука непокретна. У немогућности да у својој радионици за заваривање ради само једном руком, искористио је своје вештине и направио „механичку руку“ која враћа покретљивост. Користећи делове метала из своје радионице, он је направио подупирач који је везан за главни уређај.

„Укључујем главни уређај, ЛЕД светло се пали, што значи да му стижу сигнали од можданих таласа. Ти сигнали пребацују се на преносни уређај који има функцију прекидача. Он је повезан са батеријом која се налази у мотору, што на крају руку чини механички активном. То је прилично једноставан поступак“, објаснио је Сумардана.

Сумарданина прича је заинтересовала локалне медије па је он сада познат као „Човек од гвожђа“. Постао је човек који је превладао свој инвалидитет како би могао да издржава породицу. Нада се да ће помоћи и другим људима.

„Надам се да ће мој изум мотивисати и друге људе који су доживели можда удар или су парализовани као ја. Неки не могу ни да ходају. Желим да очувају свој дух јер живот је тежак, а одустати је лако“, истакао је Сумардана.

Његова супруга каже да је и поред значаја овог проналаска, Сумарданин живот и даље тежак.

„Заиста сам тужна. Суочени смо са многим изазовима пошто деца морају да иду у школу а њихов отац је болестан. Био је присиљен да обустави лечење јер смо потрошили сву уштеђевину“, истакла је Сумарданина супруга.

Гувернер Балија је био дирнут његовом причом па га је посетио и донирао три и по хиљаде долара како би овај талентовани човек могао да настави лечење, за шта му је понестало новца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво