Читај ми!

Барселона, град мобилних телефона

Чим слетите у Барселону, имате осећај да сте, уместо на аеродрому, на сајму мобилних телефона. На све стране висе рекламе за најновије телефоне, таблете, геџете. Већи је ред за акредитацију за сајам, него за пртљаг! Али већ у том реду можете да започнете своје прво виртуелно искуство, јер љубазни и насмејани волонтери стоје одмах поред и нуде вам да провирите кроз „паметне наочаре“.

Барселона, град мобилних телефона Барселона, град мобилних телефона

Пазите, још нисмо ни стигли до сајма!

Када преузмете акредитацију, наравно уз помоћ мобилног телефона, можете да се шетате кроз осам огромних сајамских хала до миле воље! Четири дана, колико траје сајам (ове године од 22. до 25. фебруара), вероватно је мало да бисте видели све што вас занима.

На том сајму своје најновије производе, многе о којима ћемо само маштати због цена, приказало је око 2.000 компанија из читавог света. Практично све, осим једне. Амерички „Епл“ тај и сличне сајмове бојкотује.

„Сада сам у базену“, изговара човек који заправо мирно седи на столици на „Фордовом“ штанду, али са „паметним наочарима“ на глави. Само неколико метара даље на „Интеловом“ штанду, девојка са сличним наочарима вози бицикл у месту и мрда главом. Устаје и виче: „Управо сам прелетела бајсом преко кањона!“

Наочаре за виртуелну реалност и камере које снимају 360 степени потпуни су хит овогодишњег сајма у Баселони.

Једну такву камерицу, која стаје у џеп, ове године је у пакету са новим телефонима, представио „Самсунг“. Нешто већу 360 камеру срећемо и на „Нокијином“ штанду.

Каква је епидемија виртуелне реалности избила на сајму у Барселони, показује и то што су људи по сат времена стрпљиво чекали у редовима само због неколико минута искуства у 4D биоскопу.

Battery low

Произвођачи мобилних телефона ове године су заратили са највећим непријатељима корисника паметних телефона – батеријом која се пребрзо троши. Колико смо само пута на екрану видели "Battery low. Goodbye" и то у тренутку када нам је највише потребан!

„Самсунг“ је у Барселони ове године представио два нова модела, "Galaxy S7" и "Galaxy S7 edge", који имају већи капацитет батерије, у односу на претходне моделе: 3.000 и 3.600 милиампер-сати. Како су преносни пуњачи постали нераскидиви део наших паметних уређаја, а каблови нам вире из свих џепова, јужнокорејска компанија верује да ће корисници разграбити њихове нове бежичне пуњаче. Само прислоните телефон и батерија почиње да се пуни.

И друга јужнокорејска компанија је такође повела рачуна о батерији на свом новом моделу "LG G5".

„Само притиснете дугме и извучете батерију. Већина корисника жели да им батерија дуже траје, а сада празну једноставно можете заменити напуњеном батеријом“, објашњава нам Томас Етерингтон из LG док за пет секунди празну батерију мења новом од 2.800 милиампер-сати.

Осим две батерије, G5 има и две задње камере, од 16 и осам мегапиксела. Уколико приликом фотографисања користите обе, можете да направите веома широке фотографије, идеалне за фоткање у природи.

Трансформерси

„Мајкрософт“ се узда у своје моделе мобилних телефона „950“ и „950XL“, који раде на оперативном систему „Виндоуз 10“. Уз помоћ уређаја дисплеј док (display dock), који је величине једног преносног пуњача, монитора, тастатуре и миша телефон можете да претворите у компјутер!

За то време, кинеска компанија ZTE зид претвара у екран. Хаогуант Ванг нам показује паметни пројектор који изгледа као мало дебљи таблет.

„На њему можете да инсталирате своје омиљене апликације. Користите га као таблет, шаљите мејлове или једноставно гледајте филмове у авиону или на зиду“, додаје Ванг.

И око штанда код нас познатије кинеска компаније, „Хуавеј“, стварале су се велике гужве. На овом сајму открили су вероватно најтање преносне рачунаре до сада, од 6,9 милиметара, подржане „Виндоузовом“ десетком.

Данијела Јовановић из „Хуавеја“ каже да је намењен пре свега пословним људима.

„То је лаптоп 'два у један'. Можете га врло једноставно користити као таблет, а са одличним додацима, тј. тастатуром и оловком, врло једноставно може постати и ваш лаптоп“, објашњава Даније Јовановић.

Звони вам сат, јавите се!

Иако нису стекли популарност колико су се произвођали надали, паметни сатови се и даље боре за руку купаца. Мање их је него претходних година, али су унапређени и софтверски и дизајнерски.

Крис Вајт из „Интела“ показује нам „aндроид“ сатове, који су напуњени „Гугловим“ апликацијама као што су фитнес, временска прогноза, претраживач, мапе.

„Ако вам на телефону исцури батерија или га заборавите код куће, сат можете повезати са бежичним интернетом и читати поруке или мејлове, одговорити на њих“, прича Крис Вајт док само једним додиром плави сат претвара у бели.

Због највећег сајма посвећеног мобилним телефонима, дошли су људи из читавог света. Сајам је посетило око 100.000 људи из 200 земаља. Ово је и медијски догађај пар екселанс, па је хиљаде извештаја у свет послало око 4.000 новинара.

Конгрес мобилних телефона има чак и свој ТВ канал, чији је програм емитован уживо на интернету, али и у сваком ћошку сајамских хала и испред њих.

И цела Барселона је у претходних неколико дана била у знаку сајма. Град је облепљен путоказима на енглеском, а волонтери у црвеним прслуцима су на сваком кораку и увек спремни да вам дају информације. Могли бисмо још много да вам причамо о Барселони и сајму, али боље је да све то погледате кроз „паметне наочаре“, пре него што вам се... "Battery low. Goodbye."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво