Читај ми!

Креативном апликацијом младе Нишлије поспешују донације

Кретивност и идеју младих Нишлија препознали су Финци. На такмичењу у Србији које је недавно одржано победили су са игрицом "The Mean Well" односно са јединственом платформом за мобилне телефоне.

Ова платформа спаја играче и невладине организације, практично омогућава онима који се играју да ураде нешто корисно за планету.

„Да уместо плаћања класичноj фирми уведемо опцију донације. Тако да неко куповином неке напредне способности може да помогне изградњу бунара у Африци за децу која немају пијаћу воду“, објашњава Никола Цветковић из компаније „Неопикс“.

Финска је земља хиљаду језера, дом Деда Мраза, али и земља бар хиљаду иновација. У последњих пет година уложили су 100 милиона евра у промоцију сличних пројеката који подржавају старт ап компаније и иновације у неразвијеним земљама. У самој земљи и много више. И настављају да мотивишу.

„Од следеће године ће деца са шест година, чим крену у школу почети да стичу програмерске вештине. Две хиљаде наставника тренутно се обучава за тај посао и то ће водити децу ка иновацијама“, каже амбасадор Финске у Србији Перти Иконен.

Зато и не чуди што су омиљене Бесне птице долетеле баш из Хелсинкија. Сваке године млади иноватори имају прилику да се представе на међународно познатој „Слаш“ конференцији. Ове године први пут учестоваће једна старт-ап компанија из Србије.

„Имаће прилику да разговарају са људима из свих делова света који се баве истим стварима, а друго наравно са инвеститотрима који долазе да упознају те младе тигрове и да уложе у њихове идеје“, истиче Наталија Сандић из Фонда за иновациону делатност.

Младе Нишлије имаће своју шансу 11. и 12. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара