Читај ми!

Роботска рука слика, научница је наводи погледом!

Научници лондонског колеџа „Империјал“ развили су компјутерски софтвер који омогућава особи да контролише роботску руку - погледом! Конструктори кажу да оваква технологија демонстрира како ће у будућности роботи помогати људима у обављању више радњи истовремено.

Како би се роботска рука искористила као продужетак људског тела, инжињери су искористили руку и развили систем у лабораторији на колеџу.

Уместо да рука прати низ компјутерских команди, она је вођена трагачем који прати смер у ком људско око гледа.

Тај трагач користи алгоритме који буквално преводе пут људског погледа у команде које контролишу руку.

Тим истраживача убеђен је да је ово прва употреба било каквог вида технологије на овакав начин - искористили су технологију да насликају слику, истовремено пијући кафу и једући кроасан.

Студенткиња на пост-дипломским студијама, Сабина Џемијан, рекла је да је поента у истовременим радњама провера колико прецизно се може користити компјутерска рука, док су јој обе руке заузете.

„Генерално је програм веома интуитиван. Нисам морала да размишљам о командама или тако нечему. Просто сам мислила на то где желим да цртам и које боје да искористим. Док особа размишља о тим стварима, уобичајено рефлексно погледа у ту боју. Самим тим, роботска рука детектовала је смер у коме је мој поглед ишао, и према тачним координатама, потпуно прецизно ме је пратила. Нисам морала да размишљам ни о чему док сам контролисала руку“, објаснила је Сабина.

Слика је, додуше, на крају изгледала прилично једноставно, али оваква пракса доказује како ће технологија моћи да се имплементира у свакодневни живот и да овакви роботи буду „додатни пар руку“.

Самим тим, имаће огроман утицај на животе људи који пате од стања и болести, као што су мултипла склероза, Паркинсонова болест и амиотрофична латерална склероза.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара