Читај ми!

Укидају возила на фосилна горива, уводе само хибриде!

Јапански произвођач аутомобила намерава да у оквиру амбициозног плана за смањење загађења до 2050. године прекине продају возила на фосилна горива. Уместо обичних возила на бензин и дизел гориво, планирају да производе хибридна возила и возила с горивним ћелијама.

Компанија „Тојота“ обећала је да ће укључити владе, блиске компаније и друге актере у индустрији у пројекат смањења издувних гасова из својих возила до 2050. године за 90 одсто у односу на нивое из 2010. године, преноси Бета.

Званичници у „Тојоти“ кажу да компанија не планира производњу електричних аутомобила попут компаније „Нисан“ која се залаже за таква возила која уопште не испуштају штетне гасове.

„Тојота“ предвиђа да ће до 2050. године годишње продавати 30.000 возила с горивним ћелијама које користе водоник. То је 10 пута више од пројекције за 2017. годину.

Такође, ауто-гигант наставља производњу хибридних возила која користе и погон на фосилна горива и електрични погон. Модел „тојота пријус“ је најпродаванији хибридни модел аутомобила са око четири милиона возила продатих годишње широм света.

„Можда мислите да је 35 година сувише дуго. Али то што је произвођач замислио да укине све моторе са сагоревањем је прилично необично“, рекао је званичник „Тојоте“, Кијотака Исе.

Исе је признао да ће мотори на фосилна горива остати на мање развијеним тржиштима, али у мањем броју.

Мада у „Тојоти“ инсистирају да је њихова визија ауто-индустрије без мотора на унутрашње сагоревање неизбежна, подељена су мишљења да ли ће возила на фосилна горива потпуно нестати, пошто сада постоје „зеленији“ мотори, као и чиста дизел технологија.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво