Читај ми!

„Мајкрософт“ представио нове „лумије“, таблете и наруквицу

Америчка корпорација „Мајкрософт“ представила је у Њујорку нову линију „лумија“ паметних телефона, нови таблет „Сурфејс про 4“ и ажурирану верзију своје носиве фитнес наруквице „мајкрософт бенд“, која ће функционисати под „Виндоузом 10“, његовим најновијим оперативним системом.

Виндоуз 10, лансиран у јулу, део је „Мајкрософтових“ напора да освоји већи удео на тржишту таблета и смартфона, на ком сада доминирају „Епл“ и јужнокорејски „Самсунг“, извештава „Ројтерс“.

„Мајкрософт“, чије су акције порасле 0,9 одсто, на 47,06 долара у преподневном трговању, саопштио је да је до сада на 110 милиона уређаја инсталиран систем Виндоуз 10.

Смартфони „лумија 950“ и „950 икс-ел“ ће имати почетну цену од 549, односно 649 долара, када крену у продају у новембру, док ће „лумија 550“ коштати 139 долара кад буде доступна на тржишту у децембру.

„Лумија 950“ има екран од 5,2 инча и шестојезгарни процесор, а већа „лумија 950 икс-ел“ има 5,7-инчни екран и осмојезгарни чип. Оба уређаја имају камеру од 20 мегапиксела на полеђини, до 32 гигабајта складишног простора, могу да снимају у 4К резолуцији и користе технологију течног хлађења.

Из „Мајкрософта“ су навели да се складишни простор на телефонима може проширити и до два терабајта коришћењем меморијске картице. 

Подаци о „лумији 550“ још нису објављени. Нови „сурфејс про 4“ таблет - већа, али тања и лакша верзија „сурфејса про 3“, кошта 899 долара, а биће доступна у продаји од 26. октобра, док наруџбине у претпордаји почињу у среду.

Лансиран готово годину и по дана после свог претходника, „сурфејс про 4“ има екран од 12,3 инча с 267 пиксела по инчу. Ради са шестом генерацијом „Интелових“ процесора и има 16 гигабајта радне меморије и један терабајт складишног простора.

„'Сурфејс про 4' је 50 одсто бржи од 'мекбук ера'“, рекао је корпоративни потпредседник у „Мајкрософту“ задужен за „сурфејс“ рачунаре, Панос Панај.

„Мајкрософт“ је, такође, саопштио да нови таблет и смартфони стижу с апликацијом "Hello", опцијом аутоматске биометријске пријаве која је уведена раније ове године. Она омогућава корисницима да скенирају своје лице, зеницу ока или отиске прстију како би потврдили свој идентитет и тако добили пристиуп свом „Виндоуз“ телефону, лаптопу или персоналном рачунару.

Наруквица „мајкрософт бенд 2“, која омогућава корисницима да прате свој фитнес и режим вежбања, коштаће 249 долара, а у породаји ће се наћи од 30. октобра.

На свечаности у Њујорку, „Мајкрософт“ је представио и „сурфејс оловку“, са батеријом чији је век трајања годину дана, наводи Ројтерс.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво