Читај ми!

„Тојота“ без возача 2020. године!

Јапански произвођач аутомобила „Тојота“ данас је најавио да ће до 2020. године почети да продаје самонаводећа возила и тако поставио изазов за ривале у ауто-индустрији.

На обичном ауто-путу код Токија, „Тојота“ је представила прототип „мобилног партнерства“ у којем возач и вештачка интелигенција сарађују као тим у возилу испуњеном сензорима, преноси Бета.

На представљању четвороточкаша, аутомобил се без возача кретао 10 минута у оквиру ограничења од 60 километара на час мењајући траке, успоравајући и убрзавајући.

Планови „Тојоте“ су део шире иницијативе јапанске владе да покрене аутономну вожњу до Олимпијских игара у Токију 2020. године.

Истовремено, то је велика промена у „Тојоти“, која је наводила да је радила на новој технологији од деведесетих година с великим опрезом, уз наводе да је идеја аутономне вожње нереалистична и опасна.

С напретком сензора и телекомуникација, та технологија се све више унапређује, посебно као безбедносна мера и у компликованим ситуацијама као што је паркирање на малом простору.

„Наш циљ је да понудимо слободу кретања свима, укључујући старије и особе с инвалидитетом“, рекао је шеф „Тојотиног“ одељења за безбедност Моритака Јошида, мада је упозорио да технологија аутономне вожње још није спремна за путеве с пешацима и бициклистима.

Технологија аутономне вожње је, заједно с хибридним и електричним возилима која мање загађују околину, у фокусу ауто-индустрије.

„Тојота“ је такође приказала још једну напредну технологију – интелигентни транспортни систем, који испробава на путевима у Токију и његовој околини.

Тај систем ће бити понуђен као опција за три модела која ће продавати у Јапану већ ове године.

Реч је о технологији која омогућава комуникацију возила са сензорима на улицама који детектују долазеће аутомобиле, као и пешаке, и упозорава возача преко звука и слике на инструмент-табли.

Такође је омогућена и комуникација два возила опремљена том технологијом која се крећу једно близу другог.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво