Читај ми!

Американци мењају телевизију за интернет

Интернет није само претња штампи већ и кабловској телевизији. Велики број људи у Америци отказује кабловску претплату и бира да омиљене серије, филмове и забавне емисије гледа на компјутерској мрежи.

Netflix, Amazon prime video, Hulu – то су стриминг видео-сервиси преко којих Американци данас све више гледају телевизију.

Захваљујући брзом интернету и уређајима као што су Roku и Google chromecast све више људи у САД данас отказује претплату на традиционалну кабловску и сателитску телевизију и претплаћује се на сервисе који за осам до десет долара месечно омогућују 24-часовни приступ великом броју серија, филмова и других програма.

Имају и своје серије, па је тако Кућа од карата (House of cards) на Netflix-у већ постала култна серија.

Чак је и Ејч-Би-Оу (HBO) увео HBO now, који омогућава претплату преко таблета и смарт телефона за 15 долара месечно.

Само у другом кварталу ове године, шест стотина хиљада претплатника у САД је отказало своју претплату на кабл и сателит.

Декан Факултета за комуникације на Универзитету „Лојола“ у самом центру Чикага, Дон Хајдер, каже да људи више не желе да плаћају за канале које никад не гледају.

„Има превише избора. Нико нема времена да претражи 400, 500, 600 канала да нађе омиљени програм. Мислим и да људи данас сазнају за нове програме на друге начине него раније, преко пријатеља, интернета или друштвених медија“, каже Хајдер.

Професор Универзитета „Нортвестерн“ Амер Џин Кристијан каже да је један од главних разлога за отказивање кабловске претплате висока цена.

„Имамо (олигопол) ситуацију где неколицина компанија дистрибуира телевизију за целу земљу. Претплата на кабловску телевизију може бити 50–70, некад 100 долара месечно. Гледаоци увиде да је интернет јефтинији и да могу да гледају скоро исте програме“, објашњава Кристијан.

Доктор Дон Хајдер додаје и да је проблем што су гледаоци врло незадовољни кабловском телевизијом уопште.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара