Читај ми!

Апликација за избацивање лоших прехрамбених навика?

Два индијско-америчка научника направила су апликацију за паметне телефоне која ће бележењем података о исхрани помоћи кориснику да избаци неке лоше навике, али и да спречи „метаболички џетлег“.

Сачидананда Панда и Шубхроз Гил с америчког Института за биолошке студије „Салк“, развили су апликацију која ће сакупљати, анализирати и тумачити обрасце уношења хране, објављено је на веб-сајту ndtv.com.

„У овој студији је реч о развоју метода које нуде неке прелиминарне увиде у оно шта и када људи једу“, рекао је Панда, ванредни професор биологије на Институту „Салк“. 

Корисници апликације ће слати фотографије свега што једу или пију, било да је то цела флаша воде или неколико залогаја колача, преноси Бета.

Сваком фотографијом бележи се и место и време конзумирања хране.

Према речима Гила, апликација је пример нове врсте истраживања која су постала могућа захваљујући масовном коришћењу паметних телефона.

„Пријатно изненађење је колико су учесници навикли да фотографишу све што су појели или попили, готово је то постала њихова друга природа“, истакао је Гил, пост-докторски сарадник у Пандиној групи.

Поред избацивања лоших навика у исхрани, креатори апликације сматрају да она може помоћи и у спречавању „метаболичког џетлега“. Реч је о стању када различито време оброка на дневном или недељном нивоу узрокује да метаболички органи престану да буду синхронизовани с укупним биолошким ритмом човековог организма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара