Читај ми!

Тесла и Ђоковић на сајму аутомобила у Франкфурту

У Франкфурту на највећем салону аутомобила богата и занимљива понуда. Љубитељи аутомобила могу премијерно да виде око 200 нових и рестилизованих возила, а све се то одвија на рекордних четврт милиона квадратних метaра. Сајам је прилика да се прикажу нове технологије, али и закључе нови послови. Србија на сајму учествује индиректно преко „Фијата“, Новака Ђоковића и „Мерцедеса“.

Фабрика „Фијат Крајслер аутомобили Србија“ део је „Фијат групације“ која је на сајму изложила „масерати“, „ферари“, „алфа ромео", „ланча“ и „крајслер џип“ програм. Премијере су биле: „ферари 488-ГТС“, „алфа ђулија" и „фијат 500“. Екипу РТС-а занимало je како се на тржишиту показао наш „фијат 500-Л“ који се производи у Крагујевцу.

„То је убедљиво најпродаванији аутомобил у Италији. Добро се продаје и у Европи, а у Велику Британију и Америку извози се скоро трећина производње. Дали смо у многим земљама Европе акцију 'старо за ново' и за рециклажу, па зато продаја иде добро. Ми смо задовољни сарадњом са фабриком у Крагујевцу“, прича Лука Наполитано из „Фијата“.

Једна од највећих вести из Франкфурта јесте да од 2020. године „Пежо“ планира прва возила без возача у Европи. То је први пут изјавио неко из Европе као одговор на амерички изазов. „Пежо“ одскора контролишу кинески банкари и инвестициони фондови. Главна звезда „Пежоа“ је, наравно, Новак Ђоковић.

„'Пежо' никада до сада није спонзорисао ниједног спортисту појединачно, Новак је први као што је у свему први. Он је иноватор, са њим правимо нове пројекте који ће обићи свет, он је човек промена, победа и као такав део је и нашег бренда. Веома смо задовољни досадашњом сарадњом“, истиче директор маркетинга „Пежоа“ Гујам Кузи.

„Мерцедес“, који је приказао нови концепт-аутомобил који се у вожњи смањује и продужује за чак 38 центиметара, приказао је и нови кабриолет С-класе. Познато је да ова компанија сарађује са „Икарбусом“ у производњи аутобуса, а ту, кажу, има неких новина.

„Веома смо близу договора о заједничком пројекту аутобуса са евро 6 мотором који може да се извози и у Европу као бренд „мерцедес-бенц“. Потребна су још нека испитивања тржишта. Тренутно се договарамо о конструкцији и технологији“, каже Јирген Зајерле из „Емили Фрај Mерцедеса“.

Сајам у Франкурту трасирао је пут неким новим технологијама. И ту, симболично, преко имена најпопуларнијег електроаутомобила у свету „тесле“ имамо свој удео. Чаробњак из Смиљана сигурно би био поносан да види да најбољи електроаутомобил носи његово име и да је баш он пре неколико година започео револуцију у експлоатацији електричне енергије, што сви полако прихватају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара