Читај ми!

Амброзија појачала „нападе“, али Милош има „тајно“ оружје!

Млади проналазач Милош Станковић изумео је уређај за уништавање амброзије за који је добио многа признања у свету. Мерења показују да је концентрација полена амброзије, једне од најопаснијих алергених биљака, веома висока, па ипак та биљка се не уништава.

На 19 мерних места у републици прати се концентрација 24 врсте алергеног полена. Последњих недеља мерења показују да највећу концентрацију има амброзија која цвета од јула до новембра.

Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине каже: „Кажемо да је амброзија од 24 алергена које испитујемо један од највећих алергена, у свом поленовом зрну има највећи алергени потенцијал са преко 50 протеинских компоненти које изазивају бурне хемијске реакције у организму човека који је алергичан“.

Амброзије највише има у Војводини и у Београду.

„Показало се да је чак 10 посто одрасле популације алергично на амброзију гледајући према резултатим кожних проба. То је јако велики пораст у односу на пре две деценије што резултује много чешћим алергијским болестима, не само много чешћим већ и много компликованијим са израженијим погоршањима“, наглашава пулмолог, проф. Бранислава Миленковић.

Полен се везује за чађ, прашину и остале аерозагађиваче, па је у великим градовима особама које су алергичне још теже.

„И код деце се најчешће примети директна повезаност високе концентрације алергена и погоршања астме“, додаје професорка. 

Милош Станковић конструисао је уређај који без пестицида уништава амброзију у корену помоћу одређене фреквенције и струје.

„У овом делу се налази електронски склоп, када упалимо уређај налази се тастер, када дотакнемо тастер физичким контактом на амброзију се уништава у корену. Последње признање је Теслина Бела голубица у 'Матици српској', примљен сам као почасни амбасадор при Унеску на Универзитету 'Сорбона'“, каже проналазач Милош Станковић.

„Имам понуде из Швајцарске, Аустралије и Америке, крајем године да крене производња.“

Једна биљка амброзије може произвести више од милијарду зрна полена, а ветром се може раширити на површину од неколико стотина километара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара