Читај ми!

„Тојота“ с мотором на водоник до краја године!

Следећи корак у „Тојотиној“ потрази за погоном који се не заснива на сагоревању угљеника је модел "Mirai" с мотором на водоник, који ће стићи до краја године.

„Тојота“ с мотором на водоник до краја године! „Тојота“ с мотором на водоник до краја године!

Јапански ауто-гигант, који је предводник на пољу развоја возила са хибридним бензинско-електричним погоном, сматра да су аутомобили на водоник за сада врхунац, после хибрида чији се акулуматори пуне из градске мреже и после потпуно електричних возила.

Нови директор „Тојоте“ за Европу, Јохан ван Зил, рекао је новинарима на Салону аутомобила који је управо отворен у Франкфурту да „питање није ако, него када“ ће технологија заснована на сагоревању водоника, постати основна у ауто-индустрији, преноси Бета.

„Тојота“ у Европи очекује продају 50 до 100 аутомобила "Mirai" ове и идуће године, а 47 је већ наручено. За сада се тај модел продаје само у Великој Британији, Немачкој, Данској и Белгији, где „Тојота“ ради на опремању пумпних станица за снабдевање возила водоником.

Шеф продаје „Тојоте“ у Европи, Карл Шлихт је рекао да купци – владе и компаније, траже смањење емисије угљеника. Према његовим очекивањима, нова технологија биће приступачна за просечне кориснике до 2025. године.

Током прошле године, ова компанија је у Европи продала 880.000 аутомобила, што је три одсто више него годину дана раније. Двадесет одсто су били хибриди. Шлихт предвиђа да ће продаја ове године опасти за један до два одсто због економске кризе у Русији.

Ван Зил очекује раст продаје хибрида пошто ових дана у Франкфурту „Тојота“ представи модел "RAV4", који ће први пут имати и хибридни погон, који од раније имају модели „јарис“, „аурис“ и ове године редизајнирани „пријус“.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво