Читај ми!

Расте европски ГПС – са два сателита успешно допуњен „Галилео“!

Европа је данас у орбиту успешно послала два нова сателита за систем навођења „Галилео“, чији циљ је да се смањи зависност од америчког система глобалног позиционирања ГПС, с којим је компатибилан, и да побољша услуге за кориснике.

Руска ракета „сојуз“, лансирана из ракетног центра у Француској Гијани, успешно је поставила у орбиту 9. и 10. сателит система „Галилео“, који би требало до 2020. да броји укупно 30 сателита, од којих ће бити више резервних, најавила је француска компанија „Аријанеспас“.

„Ритам распоређивања констелације 'Галилео' се убрзава... С непрекидним повећањем броја сателита у орбити и постављањем нових станица на земљи у целом свету, 'Галилео' ће ускоро имати светску покривеност“, оценио је у саопштењу генерални директор ЕСА Јан Вернер.

У марту су у орбиту успешно постављени 7. и 8. сателит, док би ракета „сојуз“ требало 11. и 12. сателит да постави у децембру, а након тога ће у игру ући ракета „аријана 5 ЕС“ са четири сателита у другом полугодишту 2016. године.

Европа се нада да ће до краја 2016. лансирати 16 сателита и да ће „Галилео“ моћи да пружи прве услуге корисницима, што ће бити плус у односу на оно што пружа ГПС, будући да су ова два система компатибилна, а циљ Европске комисије је да сателитски систем „Галилео“ буде потпуно оперативан 2020. године.

„На средњи рок овај систем би требало да донесе већу прецизност и поузданост од других система сателитског навођења“, рекао је Жан-Ив ле Гал, директор француске космичке агенције ЦНЕС.

Пренос података сателитом већ се примењује у телефонији, телевизији, авијацији и поморском транспорту, али ће „Галилео“ осетно побољшати те услуге.

„Галилео“ ће помоћи акцијама претраге и спасавања ватрогасцима, полицији, спасиоцима на мору и у планини, олакшаће управљање пољопривредним земљиштем, надзор и развој у граду, али и навођење људи.

Почетак развоја „Галилеа“ био је тежак, са кашњењима и повећањем трошкова. „Постављање прве генерације сателита 'Галилео' ће коштати бруто седам милијарди евра. Биће потребно још 500 до 600 милиона за функционисање, одржавање и обнављање сателита“, рекао је директор програма „Галилео“ у Европској космичкој агенцији ЕСА Дидије Февр.

Два прва сателита система „Галилео“ лансирана су у октобру 2011. године. „Фрегат“ је у августу 2014. послао сателите 5 и 6 у погрешну орбиту, али је ЕСА успела да их врати на бољи положај, и по Февровим речима требало би да ти сателити буду оперативни почетком следеће године.

С друге стране, један од четири пробна сателита „Сат-4“ лансираних 2011. и 2012, имао је значајан недостатак и неће моћи да функционише добро, рекао је Февр.

Тржиште сателита је у пуном развоју, са развојем правих сазвежђа. Систем америчког предузетника Грега Вајлера „Ван веб“ (OneWeb), чији циљ је да се из свемира дистрибуирa интернет по повољним ценама, склопио је уговор са „Аријанеспасом“ за лансирање 672 од 900 сателита у систем „Ван веб“ до 2019. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво