Читај ми!

Стетоскоп из три-де штампача за само 2,5 долара!

Палестинско-канадски доктор Тарек Лубани направио је стетоскоп методом три-де штампе, који кошта само 2,5 долара, неупоредиво мање од модела познатих брендова, док неки доктори тврде да по квалитету не заостаје.

Доктор хитне медицине, који ради у Канади и покренуо је Глиа пројекат за снабдевање осиромашених места медицинском опремом, нада се да ће „производити ове уређаје локално како би се задовољиле локалне потребе и да (у Појасу Газе) не би били зависни од политичких ветрова Израелаца и донаторске заједнице“, преноси Бета.

Тарек Лубани је добио идеју да направи овакав стетоскоп након што је 2012. године помагао у главној болници у граду Гази, Шифи, током осмодневног рата између израелских и палестинских бораца.

Како су Палестинци масовно уношени у хитну службу, доктори су морали да се снађу са само два стетоскопа, испричао је Лубани.

Када се након рата вратио у Канаду, гледајући играчку стетоскоп свог нећака схватио је да цевчице стетоскопа не морају да се праве од нерђајућег челика, и након година истраживања, осмишљавања и тестирања, са својим тимом је прошлог месеца обелоданио пластични прототип.

Први стетоскоп добијен процесом производње из дигиталног фајла, такозваним три-де штампањем, тестиран је у Канади уз коришћење балона напуњеног водом, а аудио тестови су показали да је овај стетоскоп раме уз раме са водећим моделом на тржишту, стетоскопом „Литман кардиологија III“.

„Глиа модел стетоскопа је заиста високо квалитетан инструмент“, рекао је Џонатан Драјер, истраживачки директор за хитну медицину на Шулих школи медицине и стоматологије на Универзитету Западни Онтарио, који није члан Глиа пројекта, додавши да га је користио на многим пацијентима и да може да потврди квалитет звука.

Када је процес завршен, Лубани је повезао главу стетоскопа (део којим се слуша), са црвеним цевчицама за ухо и завршецима за ухо који су такође произведени истом методом.

„Ово је једноставно, јефтино, и довољно за нас овде. Сада можемо сваком доктору да набавимо стетоскоп“, рекао је директор одсека за хитне службе у Шифи Ајман Сахбани који је тестирао Глиа стетоскоп.

Лубани наводи да је увођење стетоскопа спор процес јер их многи доктори у Гази не користе, али и да се нада да ће их цена и квалитет у томе охрабрити, као и да ће се изум проширити у друге сиромашне земље.

Овај доктор сматра да је ово прво у низу открића за које се нада да ће ублажити мањак медицинске опреме који је последица осмогодишње блокаде Газе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво