Читај ми!

„Тојота“ представила нови „приус“

Јапанска компанија „Тојота“ представила нову верзију свог модела аутомобила „приус“ са штедљивим, хибридним погоном, који стиже у неповољно време за тог јапанског произвођача, када цене бензина падају.

Аутомобил који је елегантнији од претходне верзије, а такође га покрећу мотори на бензин и струју, гламурнозно је представљен у уторак увече у Лас Вегасу.

„Приус“ за 2016. годину је обликован боље од досадашње верзије јајастог облика, и изгледа спортски јер „тојота" настоји да, поред људи који брину за животну средину, привуче више купаца.

Компанија каже да нови модел троши 4,27 литара бензина у комбинованој вожњи кроз град и путем, што је око 10 одсто мање од овогодишње верзије.

Нови модел је пет центиметара дужи, а два и по центиметра нижи од садашњег. Та нова, четврта генерација „приуса“ има ново вешање које му даје ниже тежиште за оштрију и стабилнију вожњу.

Том Либи, директор за анализе консултантске фирме „ИХС Аутомотив“, рекао је да је „приус“ постао толико познат, да сада више не мора да изгледају другачије од других аутомобилиа да би се одмах видело да га вози неко ко је еколошки свестан и ко изгледом возила показује да вози хибрид.

Нови облик, рекао је он, привући ће више људи.

Време изласка новог модела на тржиште је несрећно за „Тојоту“ која га је планирала неколико година, незнајући да ће цена бензина бити толико ниска.

Продаја „приуса“ у САД је достигла врхунац од скоро 237.000 аутомобила 2012. године, када је бензин био најскупљи. Од тада, продаја „приуса“ је опала и стигла на 207.000 прошле године. Августа ове године продаја је била 17 одсто мања него истог месеца прошле године.

Иако продаја хибридних и електричних аутомобила обично опада када је цена бензина ниска, пад њихове продаје у протекле две године је и последица светске популарности теренских возила. Теренци са бензинским моторима су постали штедљивији, па мањи модели троше свега 7,8 литара бензина на 100 километара на путу.

Купцима се допада што се у њима седи високо, те је прегледност пута боља, и што у њих стаје много више пртљага. „Тојота“ која је најавила и „приус еко“ - још штедљивију верзију, унапредила је конструкцију тако да нов модел има чвршћу структуру ради боље заштиту људи у несрећи, а нуди и безбедносни пакет опреме који препознаје пешаке и аутоматски кочи пре налетања на њих.

Нови „приус“ стиже у продавнице почетком идуће године. Цена није објављена, а овогодишња верзија кошта од 24.200 долара (21.680 евра).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво