Читај ми!

Руси праве дрон-убицу америчког ловца Ф-35?

Да ли Руси раде на беспилотној летелици способној да обори амерички понос, Ф-35? Према писању америчког новинара Џејмса Друа, одговор би могао бити да!

Руси највероватније праве „ловца на ловца“ – УАВ, беспилотну летелицу са високоинтегрисаним електронским борбеним системима који ће је сакрити од радара када буде јурила амерички Ф-35, пише Дру на сајту Глобал фајт.

„Дојава“ је стигла из КРЕТ-а, руског произвођача електронских система, који је на овогодишњем сајму ваздухопловства МАКС, одржаном у августу у близини Москве, изложио занимљиви УАВ (Unmanned aerial vehicle – Беспилотна летелица, дрон) модел. 

Према речима заменика извршног директора КРЕТ-а, Владимира Микхејева, ова летелица није само атрактивна промо макета – то је напредни војни дрон, развијен од стране руске Уједињене ваздухпловне коорпорације (УАЦ).

КРЕТ учествује у пројекту, истиче Микхејев, тако што обезбеђује најважније елементе: комуникационе системе, војне електронске и заштитне системе, радарске системе, као и контролну земаљску станицу.

Микхејев је за Глобал фајт рекао и да његова компанија има удела у два УАВ пројекта – један у фази развоја, а други у концептуалној фази. Оба припадају УАЦ-у.

Међутим, Микхејев је одбио да каже имена пројеката, али је објаснио да је УАВ дизајниран да открива стелт авионе на исти начин као и амбициозни кинески пројекат "Divine Eagle", чија технологија је, како тврди, „позајмљена“ од Русије и САД.

То значи да је циљ овог руског дрона да открије „неприметне“ америчке авионе користећи Икс-опсег микроталаса и УХФ радаре, што се посебно односи на „локид мартин Ф-22“ и „Ф-35“, као и „нортроп груман Б-2“.

Но, надзирање ваздушног простора је само једна од могућности УАВ-а.

Према речима Микхејева, КРЕТ је обезбедио високоинтегрисане борбене системе који не само што пружају заштитну електромагнетну сферу око летелице против ваздух-ваздух пројектила, већ је скривају и од радара!

Како се Друу чини, руски дрон невероватно подсећа на беспилотни „нортроп груман Икс-47Б“ (Northrop Grumman X-47B), али има и по eлису за подизање на сваком крилу и вертикалне стабилизаторе.

Иначе, УАВ-ова авионика, радар и електронски ратни системи потичу од оних који се праве за ловац „сухој Су-35“ и јуришни хеликоптер „камов Ка-50“. КРЕТ такође има доста удела у пројекту „сухој Т-50/ПАК-ФА“.

У чланку који је освануо на КРЕТ-овом веб-сајту почетком августа, Микхејев је истакао да се Русија такмичи са Сједињеним Америчким Државама у области електронског ратовања „читав живот“, и да је пре пет година компанија схватила да мора да створи системе будућности.

„Данас говоримо о 15-20 одсто годишњег раста по питању електронских ратних система.“ 

Остаје да се види да ли је овај УАВ пројекат само маркетинг или зрели развојни програм, пита се Дру на крају.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво