Читај ми!

„Самозацељујућа“ пластика, нема више ломљења екрана на телефонима

Многима се десило да барем једном у животу поломе екран телефона, а за поправку је обично потребно издвојити доста новца. Међутим, витримери, нова врста пластике, могли би све то да промене. И не само у индустрији паметних телефона, већ и у транспорту, изради аутомобила и авиона, па чак и у хирургији.

Витримери су нова врста пластике, до које је дошао Лудвиг Либлер, стручњак за проучавање материјала на реномираном ЕСЦПИ институту у Паризу, који је прославила Марија Кири пре више од једног века.

„Мислимо да ће прва примена витримера бити у транспорту, аутомобилима, авионима и свим другим пољима где је потребан јак материјал, који је издржљив и врло лако се реконструише“, каже Либлер, који је инспирацију за нови материјал добио из филма „Терминатор 2“ и лика Т-1000.

Витримери комбинују својства две постојеће фамилије пластике.

Термопластика постаје савитљива под топлотом, али задржава свој деформисани облик приликом хлађења и не може да се врати. Термосет пластика је отпорна на топлоту и задржава свој облик иако се загрева.

С друге стране, витримери приликом загревања задржавају свој облик, али могу да се реконструишу безброј пута.

„Витримери могу да имају најбоље од два света, али су темељно другачији. Они комбинују сталну конструкцију, отпорност, димензионалну стабилност са могућношћу да се савијају и могу да се рециклирају“, објашњава Либлер.

Нова пластика не реагује на топлоту у свом језгру, али површински слој реагује на загревање и додавањем катализатора у цео процес може да се реконструише. Свака пукотина може бити прецизно загрејана и поново затворена.

Либлерово достигнуће је толико велико да је за њега добио Проналазачку награду за 2015. годину, коју додељује Европски завод за патенте.

Ово је једна од највећих иновација 2015. године и ова врста материјала може да се користи за готове све. Истражује се чак и могућност деловања овог материјала на зарастање рана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво