Читај ми!

Крај историјског лета: „Соларни импулс 2“ слетео на Хаваје!

Швајцарски соларни авион „Соларни импулс 2“ слетео је на Хаваје и тако успешно окончао најдужу етапу на свом путу око света.

Крај историјског лета: „Соларни импулс 2“ слетео на Хаваје! Крај историјског лета: „Соларни импулс 2“ слетео на Хаваје!

Соларна летелица, за чијим је командама био швајцарски пилот Андре Боршберг, тиме је за „неколико дужина“ оборила претходни светски рекорд у соло летењу.

Експериментални авион је јуче слетео на аеродром „Калаеола“, на главном хавајском острву Оаху, 30 километара западно од Хонолулуа.

Претходно је у континуитету летео 8.000 километара изнад Пацифика, од Јапана до Хаваја, што је била његова најдужа етапа на путу дугом 35.000 километара.

Соло летом од преко 120 сати, или пет дана и пет ноћи, Андре Боршберг је оборио рекорд који је од 2006. држао Американац Стив Фосет са летом од 76 сати и 45 минута (три дана).

„Управо сам слетео на Хаваје са 'Соларним импулсом'. За Бертрана Пикара и мене то је остварење сна“, поручио је швајцарски пилот путем Твитера.

Боршберг је авантуру „Соларни импулс“ (Solar Impulse) започео са својим пријатељем и партнером, швајцарским пилотом и психијатром Бертраном Пикаром.

У јулу 2010, први у историји ће обавити 26-часовни лет у соларном авиону, доказавши тиме да ова летелица може да лети како дању тако и ноћу захваљујући енергији акумулираној током дана.

Два пилота ће наставити одисеју 2012, са првим интерконтинеталним летом до Марока.

Годину дана касније, Боршберг и Пикар ће, наизменично пилотирајући „Соларним импулсом“, прећи с једне на другу обалу Сједињених Америчких Држава.

Ове године су решили да одговоре на „животни изазов“ - да обаве пут око света у соларном авиону, са новом летелицом „Соларним импулсом 2“.

Авантура је започела 12. марта у Абу Дабију, а након Хаваја, осме од 13 етапа, план је да Пикар одлети у Феникс, у Аризону.

„Соларни импулс 2“ је експериментални авион, нешто мало тежи од већег аутомобила, коме су потребни повољни ветрови који ће га гурати напред, али и ведро небо ради напајања 17.000 соларних ћелија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара