Читај ми!

Студенти доказали да би „Хајперлуп“ могао да постане реалност

Радикални концепт масовног превоза који је предложио милијардер Илон Маск изазвао је приличну пажњу у јавности. Док критичари сматрају да тренутно није могуће направити, амерички студенти направили су функционални прототип и доказали да би, у не тако далекој будућности, „Хајперлуп“ заиста могао да постане стваран.

Маск је пре две године предложио „Хајперлуп“ као револуционарни нов метод масовног превоза, који би транспортовао људе при брзинама од 1.200 километара на сат.

Дизајнерски тим студената са Универзитета у Илиноју успели су чак и да направе функционални модел у размери 1:24. Минијатурни прототип, као по оригиналној замисли, шаље мале капсуле кроз металну цев при брзини од 260 километара на сат.

Иако су идеју позајмили од Маска, студенти су такође морали да направе одређене измене.

Оригинална замисао је да капсуле са људима унутар цеви лебде на танком слоју ваздуха и да их покрећу електромагнетни мотори унутар сваке капсуле.

„Морали смо да поједноставимо неке ствари. Уместо да лебди и не додирује зидове цеви ми користимо мале точкове који одвајају капсулу од цеви“, објашњава Ендрју Хортон, један од студената који су радили на пројекту.

Према његовим речима, на тај корак су се одлучили јер није било изводљиво да толико комплексан систем ураде у једном семестру.

„Наравно, размишљамо да у будућности надоградимо систем“, истакао је Хортон.

Упркос томе што је доста спорији у односу на оно што је амерички милијардер предложио, треба имати у виду да велики део брзине отпада због трења точкова о зидове цеви. Уколико би заиста успели да изведу да лебди унутар цеви, студенти сматрају да би њихов прототип „Хајперлупа“ достизао далеко већу брзину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара