Читај ми!

Паметни телефони, стадиони... Шта је следеће?

Дигиталне технологије су нешто што чини нашу свакодневицу. Постало је уобичајено да по стотину пута дневно из џепа извадимо смартфон да бисмо проверили имејл, „Фејсбук“, „Твитер“. Али, шта нас чека у будућности? Стручњаци кажу да долази време паметних клауд технологијa - паметних веш машина, паметних градова, а паметан спортски стадион нас већ чека.

Шта је заједничко за велике компаније попут „Мерцедеса“, „Аудија“, „Хуавеја“, „Дојче телекома“ и за Холандију, која је организатор Европског првенства у фудбалу 2020?

Сви они нам са скупа у Минхену најављују да је већ наступило доба потпуне дигитализације наших живота.

„На пример, колико би власника паса, а у Немачкој их има 58 милиона, желело да буде сигурно да им се пас неће изгубити никада? Такође, и да у сваком тренутку знају да ли им пас има здравствених проблема“, указује Фери Аболхасан, директор информационих технологија „Дојче телекома“.

Такође, Аболхасан наводи мало озбиљнији пример - на пример, ватрогасци ће радити много ефикасније, спасиће много више живота.

И док је за наше тренутне потребе довољно имати неколико десетина гигабајта, за велике привредне системе потребно је много више. Ту ступа на сцену такозвана клауд технологија. Она је, кажу упућени, основа нечега што се у међу великим играчима зове Индустрија 4.0.

То је четврта индустријска револуција. После парне машине, електричне енергије, компјутеризације, очекује нас много више - трка за што краће време производње, побољшање квалитета производа и, самим тим, наших живота - добиће нови, дигитални погон.

Шта ће за наше животе ово значити? За почетак, још смо далеко од тог дигиталног света - неколико деценија. Али, свакога дана, постајаћемо сведоци све бољих услуга који су последица нових технологија.

„Kупите једну обичну веш машину и она се поквари. Ако је, не дај боже, недеља, добићете од сервиса аутоматски одговор на секретарици да се јавите у понедељак. То више неће функционисати тако. Ваша веш машина ће бити у стању да, користећи клауд технологију, пошаље информацију сервису пре него што се поквари, и вас ће звати из сервиса да вас о томе обавесте и да спрече квар“, указује Луо Јију из компаније „Хуавеј“.

Кенет Фредриксен из „Хуавеја“ сматра да, што се тиче Србије, ако се привреда дигитализује за само један проценат, БДП ће на националном нивоу порасти 1,9 одсто.

„Са дигитализацијом свега, сигурно је да ће престати потреба за многим радним местима, али ће истовремено да се појави и мого других занимања. Напредак ће бити свеопшти“, додаје Фредериксен. 

Док се то не догоди, сведочићемо све савршенијим и савршенијим геџетима. Каже се да ће у врло скорој будућнсти постати сувишно да вадимо свој паметни телефон 50 пута дневно из џепа да бисмо видели ко нас је звао, ко нам је написао имејл, колика је температура, или да се информишемо о стању сопственог пулса.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије