Читај ми!

Крај зимског сна, Филе се пробудио на комети!

Седам месеци након што је изгубљен контакт са сондом Филе на комети 67П/Чурјумов-Герасименко, Европска свемирска агенција саопштила је да се сонда „пробудила“ и послала нове податке.

Сонда је данас комуницирала пуних 85 секунди и послала 300 пакета података. Научници кажу да је летелица у добром стању и спремна за рад са ускладиштена 24 вата енергије.

Сада се чека следећи контакт када би Филе требало да пошаље још 8.000 ускладиштених пакета података.

Филе се јавио поруком: „Здраво, Еса. Пробудио сам се. Колико дуго сам спавао“. На то је добио одговор: „Здраво Филе. Дуго си спавао, око седам месеци“.

Летелица Розета спустила је сонду на комету прошлог новембра, али је 60 сати након тога Филе остао без енергије.

Због позиције где је слетела, соларни панели нису примали довољно енергије како би напунили батерије, па је Филе након слања првих података ушао у хибернацију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара