Читај ми!

Хоће мост да одштампају!

За две године јединствен грађевински пројекат ће започети изнад једног амстердамског канала. Зачудо, на њему неће радити ниједан човек, већ шест робота способних да у ваздуху топе и обликују метал како им одговара. Два месеца касније, седам метара дугачак пешачки мост требало би да се надвије над каналом.

То је, барем, амбициозни план холандског дизајнера Јорис Лармана, чија се компанија "MX3D" ооследњих пар година бавила тиме шта све три-де технологијом може да се постигне.

Њихови вишеосовински роботи-штампачи могу да капи метала полажу и обликују у хоризонталном, вертикалном и дијагоналном положају.

Почињући од обале, роботи који буквално „штампају“ метал полако ће испред себе градити конструкцију по којој ће се кретати све док не буду премостили канал.

Идеја је веома добра, али пројекат ће, уколико буде успешан, означити почетак три-де штампаних инфраструктурних пројеката.

Ларман је већ демонстрирао своју технологију на мањим примерима у свом студију, користећи роботе да иштампају металне структуре, као и мост попут оног који треба да направе у Амстердаму. Ипак, штампање на терену, изложеност временским условима и неправилна подлога представљаће прави изазов.

Сад су у изради софтверска решења, којима ће се роботи програмирати тако да помоћу контролних механизама могу да преброде, да не кажемо „премосте“, сваки проблем.

Уколико буду успели да иштампају мост, шта је следеће? Можда једног дана огромне облакодере ће моћи да граде масивни кранови са технологијом три-де штампања.

Можда ће чак роботи моћи да граде и свемирске бродове у орбити или просторије за боравак и рад на Месецу или Марсу користећи материјал са тих свемирских тела. Могућности су невероватне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара