Читај ми!

„Понг“, „Дум“ и „Тетрис“, први станари Куће славних видео-игара

Међу игрицама које ће прве бити уврштене у новоотворену Кућу славних видео-игара су "Pong", која је милионе корисника увела у ову врсту електронске забаве, "Doom" која је покренула расправу о улози игара и насиља у друштву и "Super Mario Bros", чији је дебељушкасти бркајлија угрозио чак и популарност Микија Мауса.

Првих шест игрица које улазе у Кућу славних потичу из различитих периода и платформи, али је свима заједничко то да су имале снажан утицај на индустрију видео-игара, популарну културу и друштво у целини, наводи се у саопштењу "Strong National Museum of Play" у Њујорку.

Поред игрице "Pong", која се појавила 1972, "Doom" из 1993. и "Super Mario Bros" из 1985, уврштене су и аркадна игрица "Pac-Man" из 1980, руска "Tetris" из 1984. и "World of Warcraft" из 2004. која је увукла милионе гејмера у свој онлајн виртуални свет.

Новооснована Кућа славних видео-игара основана је како би се одало признање индустрији која може да се мери са Холивудом.

Описан као музеј игре, „Стронг“, у оквиру ког се налази и Кућа славних играчака, већ годинама чува и прикупља игре и предмете везане за ову врсту забаве.

Прве „станаре“ Куће славних игара изабрао је жири састављен од новинара, универзитетских професора и стручњака за историју видео-игара на основу листе од 15 финалиста, међу којима су били "Angry Birds", "FIFA", "The Legend of Zelda". "Minecraft", "Тhe Oregon Trail", "Pokemon", "Тhe Sims'', "Sonic the Hedgehog" и "Space Invaders".

Више од 150 милиона Американаца данас игра видео-игрице, од којих 42 одсто више од три сата недељно.

Прошле године, индустрија је продала више од 135 милиона игара и остварила обрт од преко 22 милијарде долара, истиче се у извештају Удружења софтвер забаве (ESA).

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара