Читај ми!

„Гугл“ озваничио „Андроид М“

На својој годишњој конференцији за девелопере, „Гугл“ најавио нови мобилни оперативни систем - „Андроид М“, који ће, како се наводи, донети прегршт нових функција и побољшања перформанси.

„Андроид М“ ће током ове године званично наследити „Андроид Лолипоп“, који је актуелна верзија софтвера.

Истовремено, Сундар Пичаи, шеф „Андроид“ одељења у „Гуглу“, истакао је да се компанија вратила коренима и побољшала квалитет платформе.

Није открио које име или верзију модела ће имати „Андроид М“, али је приказао доста тога што ће бити ажурирано.

Истакнуто је да ће се „Андроид М“ фокусирати на шест главних сектора: од нових функција до побољшаних перформанси и ефикасности. Један од већих фокуса новог оперативног система је измењени систем одобравања апликација.

Корисницима ће бити омогућено да одобре или да одбију приступ камери или локацији и слично.

За сада постоји само осам категорија одобравања које су тренутно доступне, а апликације ће одобрење тражити када им то буде било потребно.

„Гугл“ ће за „Андроид М“ редизајнирати и веб-претрагу у свом претраживачу „Хрому“.

Ту је и нова функција под називом "Chrome Custom Tabs", која информатичарима који раде на развоју софтвера (девелоперима), омогућава да убаце веб-преглед директно у апликацију.

„Андроидов“ уграђени систем за линковање апликација (Intents) добија надградњу, омогућавајући апликацијама да садржај отварају директно.

„Андроид М“ доноси и нови систем плаћања, под називом "Android Pay". Систем користи NFC и "Host Card Emulation" за "tap-to-pay" сервисе и суштински долази на место актуелне "Google Wallet" апликације.

Девелопери ће моћи да интегришу "Android Pay" у своје апликације за "in-app" куповину и плаћања. "Android Pay" ће изворно подржавати скенере oтиска прстију.

„Гугл“ са сваком новом верзијом „Андроида“ обећава и бољи радни век и ефикасност батерија, а такав је случај и са „Андроид М“ верзијом.

Нови оперативни систем донеће функцију под називом "Doze", која систему омогућава да боље управља процесима у позадини.

„Андроид М“ такође доноси и "USB Type-C" подршку, која омогућава брже и лакше пуњење уређаја.

Такође, корисницима ће бити омогућено да пуне друге уређаје преко свог „Андроид“ телефона.

„Гугл“ је „Андроид М" омогућио само као "developer preview" на "Nexus" 5, 6, 9 и "Nexus Player" уређајима, а лансирање пуне верзије платформе очекује се током ове године.

Компанија очекује од програмера и девелопера да тестирају „Андроид М“ у наредних неколико месеци, како би се пронашлe грешке и побољшала стабилност, пре него што оперативни систем буде лансиран јавно.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара