Читај ми!

Решено убиство од пре 430.000 година!

Модерне форензичке технике откриле су најстарију пронађену жртву убиства на свету, која је пре 430.000 година задобила два јака ударца у главу, после чега је бачена у пећину.

До тог закључка форензичари су дошли пошто су анализирали лобању коју су археолози пронашли у Сима де лос Хуесос (Јама костију) у Шпанији, пише британски Телеграф.

Археолози су прво морали да споје 52 дела лобање које су пронашли да би могли да реконструишу догађај од пре 430.000 година.

На лобањи се налазе две рупе једна близу друге, изнад левог ока, а настала су од два ударца различите јачине истим предметом.

Према томе су научници закључили да је реч о насилној, а не несрећној смрти.

„Оваква врста повреде, њихова локација и сличност фрактура по облику и величини и различите оријентације сугеришу да су настале од истог објекта током конфликта који се одвијао лицем у лице“, објаснио је аутор студије др Ноеми Салед.

„Убиство представља најстарији познати случај намерне агресије усмерене према другој особи и демонстрира да је то прастари облик људског понашања”, додао је доктор Сала из Центра за еволуцију и људско понашање у Мадриду.

Лобања, коју називају Кранијум 17, нађена је међу остацима од бар још 28 људи бачених у исту јаму и сматра се да би могао бити рани неандерталац, или још старији предак Homo heidelbergensis, пише Телеграф.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије