Читај ми!

Пентагон представио ново електромагнетно оружје

У САД је току производња електромагнетног оружја које користи електромагнетну енергију за онеспособљавање електронске опреме и оружја, преносе амерички медији.

И компанија „Боинг“ и америчко ваздухопловство потврдили су да тестирају ЕМП која је, наводно, толико прецизна да може да захвати само одређену зграду. Насупрот томе, старија електромагнетна оружја могу да захвате само велико подручје што често није добро због безбедности цивила или својих војника на терену.

Ново електромагнетно оружје, названо CHAMP, такође може да више пута шаље електромагнетни пулс, за разлику од пређашњих оружја која су била једнократна. 

ЕМП би свело непријатељско оружје високе технологије на хрпу пластике и метала. Када би непријатељ поседовао исту технологију, такво оружје би врло брзо уништило застарелу и скупу америчку електромрежу и угрозило животе милиона људи у Америци.

„Још нисмо достигли филмове Звездане стазе и Ратови звезда, али ово је дефинитивно технолошки напредак који нам пружа прилику да радимо ствари које раније нисмо могли“, рекао је водећи истраживач у лабораторији америчког ваздухопловства Питер Финли у интервјуу за Си-Ен-Ен.

„Ова технологија обележава почетак нове ере у модерном ратовању“, рекао је Финли.

Он наводи да би ова технологија у блиској будућности могла бити употребљена за онеспособљавање непријатељских електронских система и система података и пре него што стигну први војници или авиони.

„Достигли смо сваку мету коју смо икада хтели, а од научне фантастике смо направили научну чињеницу“, закључио је Финли.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије