Читај ми!

Банка у џепу - технологија будућности

На прошлонедељној конференцији о финансијским иновацијама „Финовејт“ у Лондону, шездесетак компанија представило је нове начине за управљање новцем, углавном са мобилног телефона. Отварају ли та нова технолошка достигнућа могућност да ускоро своју банку и све њене услуге носимо у џепу?

Ако сте од оних који не воле да сaкупљају папире за кредит, попуњавају формуларе, чекају на шалтерима и све то да би користили сопствени новац, онда ће вам наредна прича бити врло занимљива.

Ден Гласнер из компаније QUISK каже да та компанија прави нову генерацију плаћања.

„Заједно са банкама омогућујемо људима да плаћају без потребе да код себе имају картицу или готовину. Можете платити продавцу на улици или пијаци помоћу мобилног телефона. Приступате свом рачуну, али не користите картицу нити подижете кеш“, објаснио је Гласнер.

Објашњава, да бисте платили некоме на пијаци довољно је да у текст поруку укуцате: "M pay QUISK" и личну идентификацију трговца и износ који му плаћате и онда кликнете на "send". Тако да ви плаћате СМС поруком користећи новац са вашег текућег рачуна.

Самоуправљање кредитом 

„Нострум група је специјалиста за апликације које отплату кредита чини бржом, лакшом и безбеднијом“, каже директор Ричард Картер и додаје да су ове године смо на „Финовејту“ представили свој најновији производ - дигиталну контролу позајмице.

Имају апликацију која је направљена за мобилне уређаје.

„Помоћу слајдера ја регулишем висину рате или учешћа. Могу да повећам или смањим рату и истовремено се мења рок отплате кредита и обрнуто. Рецимо, кредит истиче у марту 2018. године, а рата је 92 фунте. Ја сам одлучио да мало повећам рату и софтвер аутоматски скраћује рок исплате кредита на фебруару те године“, наводи Картер.

Према његовим речима, то омогућује потпуну контролу над финансијама без одласка у банку.

„Ми верујемо да је то права ствар будући да многи од нас користе мобилне уређаје. С друге стране и банке имају фантастично дигитално искуство које оснажује лојалност клијента. А то је веома важно у данашње време. Тако да ми чинимо позајмљивање јефинијим, бржим и безбеднијим“, истакао је Картер.

Без сувишних питања 

Џејд Кан из компаније "Nice Systems" рекао је да је та компанија представила систем за проверу идентитета помоћу гласа у реалном времену.

„Клијент добија бржи и безбеднији систем идентификације, без свих оних умарајућих питања и шифри које траже оператери сваки пут када назовете банку, осигурање или Телеком оператора“, каже Кан.

„Док говорим, мој глас се анализира и у року од десет секунди агенту се пали зелено светло и знају да могу директно да оду на мој профил“, објашњава Кан.

Поставља се питање шта се догађа када преварант позове.

„Ресетујем систем и показаћу вам и шта се дешава у позадини. Покрећем систем, он аланизира мој глас, плава линија је прави клијент, црвена је преварант. У овом случају оператер добија упозорење и он сада обавештава клијента да ће га преусмерити на специјалисту за рачуне и прослеђује га нашем стручњаку за преваре“, нагласио је Кан.

Џепни банкомат

Жан Франсоа Гроф из компаније „Мобино“ каже да долази из Швајцарске и да његова компанија развија софтвер за плаћање мобилним телефоном без употребе платних картица.

„Дакле, ово је као кеш у мом џепу, дигитални кеш. Имам 70 швајцарских франака у џепу. Могу да допуним. То је као да у џепу носите банкомат. Пребацићу сто франака. Укуцавам мој пин код и новац се пребацује са мог правог рачуна у банци на мобилни телефон. Сада имам 170 франака. Ради са свим банкама у еврозони и са францима. Ово је прави новац, ово није само демонстрација. У септембру додајемо и фунте“, објашњава Жан Франсоа Гроф.

„Имам 170 франака, то је као да носим кеш. Могу да видим коме сам све плаћао. Могу да пребацим новац другима, могу да примим новац, могу да плаћам у радњама и да допуним рачун. Пребацивао сам са рачуна, трошио сам, добио сам од пријатеља. Ради и као мењачница. Мој новчаник је у францима, мој пријатељ ми је платио у фунтама, размена је обављена у лету. Врло је напредно“, рекао је Гроф нагласивши да се на тај начин може платити и у продавници.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије