Турска проверава насилност „Мајнкрафта“

Истрага коју је наложило турско Mинистарство за породицу и социјалну политику даће увид у то да ли планетарно популарна видео-игра „Мајнкрафт“ изазива насилно понашање код играча. Уколико се утврди да подстиче насиље, игра би могла да буде забрањена у тој земљи.

Турско Mинистарство за породицу и социјалну политику наложило је истрагу видео-игре „Мајнкрафт“ (Minecraft) због сумње да подстиче насиље нарочито према женама, пише Hurriyetdailynews.com.

Истрага је усмерена на утврђивање да ли игра може да изазове насилно понашање код играча.

„Мајнкрафт“ је видео-игра у којој у неким модовима играч мора да преживи да би прешао на следећи ниво. Да би остао жив мора се борити са чудовиштима, али и да прави разна оружја и да их користи. Уколико не преживи на било ком од нивоа враћа се на почетак.

Палета чудовишта која се супротстављају јунаку укључује зомбије, костуре, пауке, вештице, дивове, змајеве...

На вишим нивоима, међутим, да би опстао играч ће морати да усмрти жене, ванземаљце, па чак и пријатеље.

Министарство је добило много притужби на насилне елементе, нарочито ка припадницама лепшег пола и због тога је наложило истрагу.

Уколико се утврди да игра подстиче насиље, Министарство ће поднети тужбу да би се игра забранила на територији целе државе.

Због насилних елемената игра „Мајнкрафт“, продата „Мајкрософту“ за две и по милијарде долара, изазвала је полемику и у САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара