Борба за „неутрални интернет“ у САД

Различита брзина интернета у односу на садржај којем корисник приступа је недопустива, сматрају у америчкој Федералној комисији за комуникације. „Неутралност интернета“ ускоро би могао да брани и посебан правилник.

Председавајући америчке Федералне комисије за комуникације (ФЦЦ) Том Вилер изнео је предлог правилника којим се овлашћења федералних власти битно јачају са циљем заштите такозване неутралности интернета, то јест да провајдери не могу да блокирају или да успоравају мрежни саобраћај.

Вилер је предлог изнео са образложењем да је интернет од критичне важности за америчку нацију, преноси Бета.

Како оцењује АП, реч је о победи заступника „неутралности интернета“, идеје по којој интернет провајдери морају да дозволе проток информација кроз своје мреже - без мешања.

У преводу, ако корисник хоће да купи нешто преко интернета, погледа преко Нетфликса премијеру нове сезоне неке популарне серије или да ужива у неком видео-клипу преко Јутјуба, интернет провајдер мора да вам допусти приступ тим сајтовима подједнаком брзином.

Борба за „неутралност интернета“ водила се уз жестоко лобирање и рекламну кампању.

Највећи амерички интернет провајдери тврде да не планирају стварање никаквих „бржих и споријих трака“ на интернету, у зависности од тога колико ће ко да плати, али се снажно противе Вилеровом предлогу закона, тврдећи да би он могао угушити иновације и инвестиције.

Са друге стране, правила отвореног интернета су важила донедавно, када им је нанет ударац одлуком федералног суда.

Вилеров предлог настоји да уклони сваку законску несигурност у погледу рекласификације интернета као телекомуникационе услуге и његове регулације на основу Закона о комуникацијама из 1934. године.

Правилник, ако буде усвојен, примењивао би се и на услуге преко земаљских мрежа и на бежичне, вајерлес услуге.

То би све интернет услуге ставило у исти регулативни кош са телефоном и било којем другом јавном услугом, за шта републиканци и представници индустрије тврде да ће обесхрабрити улагања и повећати порезе.

ФЦЦ ће 26. фебруара гласати о овом предлогу, и његово усвајање се сматра извесним.

Председник САД Барак Обама позивао је на усвајање овог предлога на основу Закона о телекомуникацијама, а његова Демократска партија има већину у комисији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара