Читај ми!

САД представља јавности нови шински топ

Америчка морнарица први пут ће јавности представити шински топ (railgun), који испаљује пројектиле на даљину око 150 километара седам пута већом брзином од оне којом се креће звук.

Представљање и дејствовање новог оружја заказано је за 4. фебруар на Сајму науке и технологије у Вашингтону.

Нови шински топ је развила компанија „БАЕ системс“ у сарадњи са америчком војском. Пре неколико година га је тестирала у лабораторији, да би 2010. године испалила пројектил који генерише силу од 33 мегаџула.

Америчка морнарица планира да до 2016. године на бродовима интегрише нови топ. Пројектили које ће испаљивати биће од 10 до 20 килограма тежине при брзинама седам пута већим од оне којом се звук простире кроз ваздух.

То значи да би мету на раздаљини од 100 километара пројектил погађао за око 40 секунди.

Тренутно у морнарици САД једини бродови који могу да створе довољно струје за ново оружје јесу разарачи класе „Зумвалт“, пошто генеришу 78 мегавати.

За сада топ испаљује „глупе“ пројектиле, али се у будућности планира да се развије и навођена, односно „паметна“ верзија. У развоју су такође и топови који би могли великом брзином да испаљују мање пројектиле и који би служили као ПВО системи.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се