Читај ми!

Експлорер иде у пензију, стиже Спартан

„Мајкрософт“ ће новим оперативним системом Виндоуз 10 свим корисницима донети потпуно нови програм за сурфовање интернетом - Спартан. Упућени кажу да „Мајкрософт“ овим кораком жели да полако раскрсти са чувеним Интернет експлорером.

Експлорер иде у пензију, стиже Спартан Експлорер иде у пензију, стиже Спартан

Нови програм за сурфовање биће „лакши и бржи“, попут конкурентских „Гугловог“ Хрома и „Мозилиног“ Фајерфокса, преноси ZDNet. Иако ће се у оквиру Виндоуза 10 наћи и Интернет експлорер и Спартан, у „Мајкрософту“ планирају да нови програм полако замени истрошеног ветерана.

Фајерфокс и Хром су одавно већ узели приличан колач десктоп тржишта од Експлорера, који је са некадашњег апсолутног монополског положаја сада сведен на око 58 одсто тржишта.

Оно што је још горе за „Мајкрософт“, кад је реч о мобилним уређајима, јесте Експлореров удео на тржишту од два одсто. „Еплов“ програм за претрагу Сафари и „Гуглови“ Хром и Андроид потпуно су доминантни на тржишту мобилних уређаја.

Спартан ће се, према наводима ZDNet, ухватити укоштац са ривалима на оба тржишта. Виндоуз 10 је дизајниран да ради на великом броју уређаја, а Спартан ће бити на располагању за телефоне и таблете, као и лаптопе и дескроп рачунаре.

Једино што остаје нејасно јесте да ли ће Спартан радити на андроиду, „Епловом" оперативном систему iOS и другим оперативним системима.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара