Читај ми!

Европско зелено светло за градњу највећег телескопа на планети

Градња највећег телескопа на свету започета је у планинском региону чилеанске пустиње. "European Extremely Large Telescope" (Е-ЕЛТ) имаће примарно сочиво пречника 39 метара, што ће му омогућити да прикупи 15 пута више светлости од тренутно највећих телескопа. Цео пројекат ће коштати 1,3 милијарде долара.

Планински врх где се планира постављање потпуно је очишћен и припремљен за градњу у јуну, а сада је коначно дато и зелено светло и одобрено финансирање пројекта, који би требало да буде завршен до 2024. године.

„Одлука која је донета значи да коначно почиње градња телескопа. За главне грађевинске радове сада је спреман новац и све тече по плану“, рекао је Тим де Зју, генерални директор Европске агенције за истраживање свемира.

Према његовим речима, велики напредак је већ постигнут на припремама врха Cerro Armazones, у северном делу чилеанског приморског гребена.

Када буде завршен, телескоп ће имати осетљивост неколико десетина пута већу него било који тренутно у употреби, што ће помоћи астрономима да истраже прве галаксије у свемиру, настале пре 14 милијарди година. 

Ово би могло да омогући научницима да сазнају много тога о тамној материји и тамној енергији, и да нађу одговоре како се свемир развијао од постанка.

Међутим, цео пројекат би могао да буде одложен јер ће за затварање финансијске конструкције бити потребан и Бразил – треба да постане прва неевропска чланица организације Европска јужна опсерваторија.

Како би се што пре започела са пројектом, он је подељен у две фазе. За прву фазу није потребно учешће Бразила већ финансијска подршка европских чланица од милијарду евра (1,2 милијарде долара).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво