Читај ми!

Американци кренули на Марс!

Наса је данас успешно лансирала своју нову капсулу „орион“, у тест мисију која би требало, како се америчка агенција за истраживање свемира нада, да једнога дана прерасте у прву људску експедицију на Марс.

Јутрос у 7.05 по локалном времену (13.05 по нашем времену), пламен и дим су покуљали по  лансирној рампи у Кејп Канавералу, на Флориди, када је велика ракета „делта 4“ у свемир, без људи, понела капсулу „орион“.

Свима је лакнуло када се „орион“ успешно одвојио од Земље, јер једно одлагање су већ „преживели“ – на први тест лет капсула је иницијално требало да крене јуче, али је због непредвиђеног појављивања неких објеката у зони лансирања, јаких ветрова и лошег затварања два вентила, све отказано.

Данас је све ишло „као подмазано“ и камере постављене на ракету су на Земљу послале невероватне призоре.

Мисија би могла много да се искомпликује током лета који би требало да траје свега 4,5 часова. Јер, „орион“ ће одлетети даље него што је било која свемирска летелица отишла деценијама – око 5.800 километара изнад површине наше Плаве планете.

Када током лета у другој орбити приђе Земљи, капсула ће се одвојити од ракете и поново ући у атмосферу, наводи Гардијан, и на крају пасти у Пацифик, далеко од обала јужне Калифорније. Тамо ће је Наса покупити.

Тест мисија би требало да покаже како се „орион“ понаша у екстремним условима свемирског лета.

Наса је конструисала капсулу тако да може да прими шест астронаута. На њој се налази и топлотни штит широк пет метара, чија би издржљивост такође требало да се провери.

Капсула треба да „преживи“ не само лансирање и орбитирање, него и температуре изнад 2.200 степени Целзијуса, колико ће бити док се буде враћала у Земљину атмосферу.

Америчка агенција ће тестирати и систем за хитно прекидање лансирања, функцију развијену да спасе астронауте ако нешто пође наопако или дође до квара.

Планиране су још две мисије без људи до 2018. године, а прва са посадом, и то „пут око Месеца“, требало би да се буде до 2020. године.

На крају, како се надају људи из агенције, „орион“ би требало да носи људе до астероида и Марса средином 2030-их.