Читај ми!

Сутра ватрено крштење „ориона“

Насина нова свемирска капсула „орион“ спремна је за прво лансирање, које је заказано за сутра. Огромна ракета „делта 4“ требало би да носи нову капсулу два пута око Земље, пре него што „орион“ падне у Тихи океан. САД намеравају да за 20 година спусте на Марс нову капсулу са људском посадом.

Са Кејп Каневарала сутра ће бити лансирана нова америчка свемирска капсула „орион“, која ће помоћу ракете „делта 4“ два пута обићи око Земље и спустити се у Тихи океан.

Оно што је посебно занимљиво – капсула ће се приликом другог круга наћи на удаљености од 5.760 километара од наше планете, а треба додати да ниједна свемирска летелица прављена за људску посаду није отишла тако далеко у последњих 40 година.

Када достигне своју максималну висину, „орион“ ће почети повратак на Земљу. У Наси очекују да ће капсула, приликом понирања, достићи брзину од 32.000 километара на сат, што ће створити температуру од око 2.200 степени Целзијуса. Тиме ће бити тестирана и ефикасност огромног топлотног штита.

У капсулу „орион“ се полажу велике наде да ће једног дана омогућити човеку са стигне на површину Марса или неког астероида.

„Стварно се надамо да ће све проћи како треба. Много зависи од успеха сутрашњег лансирања“, истиче Марк Гејер, програмски менаџер пројекта „орион“.

На капсулу је инсталирано и око 1.000 сензора који ће прикупљати податке о томе како се најважнији системи понашају у свемирском окружењу и при великом оптерећењу. Око 55 одсто система који ће бити потребни када се прва људска посада буде слала у свемир – сутра ће бити тестирано на дебитантском лету „ориона“.

За лет на Марс, који се планира за 20 година, Наса развија нову мегаракету "Space Launch System" (SLS). Прво лансирање нове погонске ракете и „ориона“ планира се за децембар 2017. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије