Читај ми!

„Топаз“, највећа соларна фарма на свету

Највећи соларни паркови заузимају на хиљаде хектара – то су џиновски грађевински подухвати. Једна од тих соларних фарми названа „Топаз“ постала је од јуна 2014. године и највећа на свету, а смештена је у калифорнијском округу Сан Луис Обиспо.

Недавно је завршена и фаза уградње последњих 40 мегавата панела, чиме је достигла снагу од 550 мегавата – што износи око половине капацитета Ђердапа.

„Топаз“ је тренутно највећа и најјача соларна фарма на свету која производи електричну енергију. Видео-снимак градње на најбољи начин показује колики је то у ствари пројекат.

Осам милиона панела је уграђено, а покрива површину од 25 километара квадратних.

Процењује се да ће годишња производња износити 1.096 гигават-часова, чиме ће се снабдевати 180.000 просечних калифорнијских домова.

То је у складу са планом калифорнијских власти да до 2020. године – једна трећина потрошене енергије долази из обновљивих извора.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије