Читај ми!

"Prince of Persia" пуни 25 година!

Две и по деценије је прошло од првог појављивања легендарне игре "Prince of Persia", која чак и данас буди осећај носталгије упркос често фрустрирајућем играчком садржају.

Платформе су касних осамдесетих биле на врхунцу популарности, а све су традиционално имале шарене и веселе протагонисте који су трчали кроз чаробне пејзаже. Све док Prince of Persia 1989. године није изашао и сломио калуп.

Игра Џордана Мехнера донела је ново играчко искуство у свом жанру, за то време реалистичне сцене борбе и кретања, компликоване загонетке и једне од првих компјутерских анимација између нивоа.

Од појављивања пре 25 година на рачунару "Apple II", Prince of Persia је прилагођен за готово све играчке платформе, а чак је и адаптиран у холивудски филм.

Црпећи инспирацију из Хиљаду и једне ноћи, прича је смештена у древну Персију, где је султана издао његов везир Џафар и затворио његову ћерку како би је приморао да се уда за њега.

Ту ускаче и протагониста приче, који као ривал за руку сутанове ћерке бива бачен у тамницу, а играч мора да га избави из тамнице живог и здравог како би спасао своју љубав. 

Сваки ниво се састојао од компликованих лавирината препуних смртоносних замки.

Грешке и прескакању и заобилажењу замки животом су се плаћале. Неки делови тражили су стварно напрезање можданих вијуга како би био изабран прави пут. 

Осим тога, играч је налетао и на чуваре, који су често били узрок чупања косе или искаљивања беса на тастатури. Посебно су иритантни били они пунији чувари који су витлали мачем попут Зороа.

Као да све то није било довољно, Џордан је играче и временски ограничио, па су у одређеном интервалу морали да заврше иначе би Џафар убио принцезу, што би значило и крај игре.

Све у свему, упркос тежини и нервирању које је доносила својим обожаваоцима, Prince of Persia остаће у аналима и лепим сећањима свих истинских поклоника видео-игара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије