Читај ми!

„Фејсбукови“ дронови велики као „боинг-747“

Последњих пар година води се велика борба да се бежични интернет приступ обезбеди у сваком кутку света. У тим напорима предњаче „Гугл“ и „Фејсбук“. Јаел Меквајер, један од лидера овог пројекта у „Фејсбуку“, обелоданио је да планирају да развију беспилотну летелицу величине авиона „боинг-747“, која ће моћи да лети годинама.

Откад је „Фејсбук“ најавио да жели да реши проблем интернет конекције широм света, добро је познато да стручњаци те компаније раде на развоју беспилотних летелица.

У интервјуу за Mashable, Мегвајер је открио детаље пројекта.

„Како би дронови могли да буду у ваздуху годинама, мораће да лете изнад комерцијалног ваздушног саобраћаја и облака“, истакао је Мегвајер и додао да те беспилотне летелице треба ословљавати као авионе јер ће бити величине „боинга-747“. 

Према његовим речима, једна од беспилотних летелица у развоју у „Фејсбуковој“ лабораторији дугачка је као „шест или седам 'тојота пријус', а тешка као четири гуме тог аутомобила“.

Још није познато када ће бити лансиране прве беспилотне летелице. Нада се да ће прва пробна бити лансирана следеће године у САД, а за прве функционалне одабрана је Индија и још 21 земља у Латинској Америци, Африци и Азији.

Осим техничких изазова, „Фејсбук“ ће морати да направи и међудржавне уговоре о нарушавању ваздушног простора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије