Читај ми!

Јапански „маглев“ опет прешао 500 километара на сат!

Централна јапанска железничка компанија (Џи-Ар Токај) успешно је тестирала нову пругу за воз „маглев“, који је достигао 500 километара на сат. Примера ради, „Хајабуса“, најбржи комерцијални воз у Јапану, достиже 320 километара на сат.

Шинкансен, познатији и као „воз метак“, једна је од најпрепознатљивијих ствари у Јапану. Годинама многи од њих иду око 300 километара на сат. Међутим, јапанске власти су још пре 17 година тестирале „маглев“ воз (магнетна левитација), а сада успешно наставиле са напорима да до 2027. године од Токија до Нагоје отворе прву пругу за такав воз.

На новоизграђеној 42,8 километара дугој пробној прузи близу Цуруа, у префектури Јаманаши, тестиран је нови „маглев“ систем "L-Zero". Иста таква пруга се планира између Токија до Нагоје. Планира се да ће воз раздаљину од нешто мање од 300 километара прелазити за 40 минута.

Како су навели јапански медији, воз је достигао 100 километара на сат за 26 секунди, а убрзо након тога је почео да „лебди“ достижући 350 километара на сат за само 90 секунди. Затим је полако убрзавао до 500 километара на сат.

„Џи-Ар Токај“ саопштио је да су њихови стручњаци приметили да се мора додатно порадити на звучној изолацији да би се смањила бука када воз пређе 400 километара на сат.

Систем „Маглев“ иначе функционише тако што воз убрзава до 160 километара на сат, када се укључује систем магнетне левитације који омогућава даље убрзање.

Осим пруге између Токија и Нагоје, јапанска влада планира и спајање главног града и Осаке до 2045. године. Колико су озбиљни говоре и већ урађене процене и студија изводљивости.

Како је саопштено, за градњу ће бити издвојено 82 милијарде долара, а пруга ће бити грађена најкраћом рутом – праволинијски између два града. Више од 86 одсто дужине пруге ићи ће кроз тунеле.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије