Читај ми!

Русија ће заштитити свој интернет од санкција

Москва планира увођење мера за „обезбеђивање“ интернета у Русији од евентуалних санкција Запада, али нема намеру да саму себе изолује од светског интернета, изјавио је данас представник Кремља за штампу Дмитриј Песков.

„Наравно, нема говора о томе да Русија може бити искључена из светског интернета. Не припремамо се за такву могућност, нити је разматрамо“, рекао је Песков.

„Ипак, у последње време, наши партнери у САД и ЕУ показали су велику дозу непредвидивости. Морамо да будемо спремни за све могућности“, додао је портпарол.

Према мишљењу аналитичара, Москва страхује да би евентуалне будуће санкције Запада могле да имају утицаја на приступ Русије интернету.

Руски лист Вједомости је данас објавио да ће Владимир Путин у понедељак председавати седници Савета безбедности који ће размотрити „обезбеђивање“ руског сајбер-простора.

Песков је данас потврдио да власти планирају мере за безбедност интернета у Русији и рекао да ће те мере бити „стално разматране, на разним нивоима и у разним службама“.

„Зна се ко је главни амдинистратор интернета у свету. Због његове непредвидивости, треба да размислимо о обезбеђивању своје сигурности“, рекао је представник Кремља, алудирајући на САД.

Вједомости су навеле и да контрола руског интернета не би била једноставна јер је он, за разлику од кинеског, дубоко интегрисан у светску мрежу.

Међутим, стручњаци претпостављају да руске власти ипак желе да се припреме за формирање посебног, домаћег интернета, уз контролу промета података са иностранством.

Пре неколико месеци, законом је наређено предузећима чија је активност повезана с интерентом, да све личне и пословне податке држе у Русији.

Другим законом је блогерима наређено да се, као што морају и медији, региструју код власти и да проверавају инстинитост информација које преносе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се