Читај ми!

Одштампали ауто за 44 сата!

Требало им је свега 44 сата да га направе и оспособе за вожњу – није ни чудо ако се узме у обзир да му је шасија штампана на 3D штампачу и да се састоји из свега 40 компоненти. Може да „јури“ 65 на сат!

Одавно постоје одштампане 3D зграде, хаљине, шешири, накит, па чак и делови тела.

А онда је, недавно, свет добио и „Страти“, први 3D аутомобил који је настао директним коришћењем техника дигиталне штампе.

Склопљен је од само 40 делова, што је драстично мање од конвенционалних аутомобила који садрже више од 20.000 компоненти.

Дело је „Локал моторса“, компаније из Аризоне, чијим запосленима је требало 44 сата да одштампају и саставе све током Међународног сајма производних технологија 2014. у Чикагу.

„Страти“ може достићи брзину од 65 километара на сат, док му батерија омогућава да пређе oд 190 до 240 километара.

Шасија му је заиста направљена из једног комада, што можете видети на снимку, уз помоћ огромног штампача. Створена је од слојева и слојева црне пластике ојачане угљеничним влакнима.

Точкови, седишта, инсталација, вешање, електрични мотор и ветробранско стакло овог двоседа су стандардни.

„Ми смо прва компанија која је ово урадила уз помоћ ојачане термопластике. Седишта, шасија, возачка табла, централна конзола и кров, све ће то ускоро бити 3D штампано“, нагласио је Џон Роџерс, генерални директор „Локал моторса“.

Компанија планира серијску производњу и нада се да ће моћи да продаје штампане аутомобиле по цени између 18 и 30 хиљада долара, у зависности од опреме коју купац жели.

Иначе, „Локал моторс“ је до сада правио мотоцикле, моторизоване скејтбордове и друге врсте возила.

Што се тиче огромног 3D штампача, обезбедила им га је фирма "Cincinnati Inc", и много, много је већи од уобичајених.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије