Читај ми!

„Боингов“ ласер обара летелице и ракете

Ласерски систем који „Боинг“ развија за америчку војску сада се успешно показао и у неповољним временским условима. HEL MD је без проблема обарао беспилотне летелице, ракете и минобацачке гранате калибра 60 милиметара.

Тест на Флориди спроведен је по веома ветровитом и магловитом времену, што је било кључно како би се симулирали услови на мору, саопштио је „Боинг“.

HEL MD (High Energy Laser Mobile Demonstrator) користио је на тесту ласер снаге 10 киловата, много слабију верзију од оне која је планирана, како би оборио више од 150 мета изнад ваздухопловне базе „Еглин“ на Флориди.

Лаичким речником, ласер ствара изузетно снажан и фокусиран сноп светлости који константно прати мету у покрету. Светлост се у овом случају претвара у топлоту, која после одређеног времена или потпуно уништава мету или је онеспособљава.

Америчка војска и „Боинг“ (који је добио 36 милиона долара за развој система) раде на овом оружју већ неколико година.

Литијум-јонске батерије које дају енергију ласеру напајају се из дизел-генератора снаге 60 киловата, што значи да уколико се резервоар стално пуни, HEL MD би у теорији могао да обара мете колико год је то потребно.

Систем користи телескоп и инфрацрвену камеру како би лоцирао мете, а „Боинг“ је дизајнирао HEL MD тако да су само два човека потребна за његово функционисање – возач и оператер са лаптопом и контролором налик оном на конзоли Xbox.

Следећи корак биће да се снага ласера појача на 50 до 60 киловата, што ће знатно побољшати ефикасност, јер ће бити потребно далеко мање времена да систем уништи ракете, артиљеријске гранате или летелице.

HEL MD се не очекује у војној употреби најмање још неколико година.

Иначе, развој ласерског система поверен је "Boing Defence, Space & Security", једном од највећих светских произвођача одбрамбених војних система, и највећем светском произвођачу војних летелица.

Компанија послује у оквиру „Боинга“, а вредна је 33 милијардe долара, са 56.000 запослених.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара