Читај ми!

Шмек Београда кроз слушалице

Звучна мапа Београда је пројекат који се бави прикупљањем и снимањем занимљивих прича становника Београда и аутентичних звукова живота у престоници. Садржај је доступан преко интернета и апликација за мобилне телефоне.

Снимајући неформалне приче становника, аутори пројекта су направили архив прича о Београду који не може да се нађе у уџбеницима нити туристичким водичима.

Садржај представља личну историју житеља најстаријих делова града Савамале и Дорћола и, између осталог, повезује две генерације: једну која сведочи и другу која, услед модерног начина живота, информације добија углавном путем нових медија.

„То је нама било битно, да кроз локалну усмену историју сакупимо нешто што ће остати за будуће генерације, што ће остати као фундус, архив прича о Београду који може да се слуша и за 20, 30 или 50 година", каже Вирџинија Ђековић.

Поред аутентичних прича, звучна мапа Београда садржи снимке звукова живота у престоници попут пробе хора „Браћа Барух", жамора на Бајлонијевој пијаци и звука трамваја.

„Ето, рецимо, одабрали смо трамвај 2 јер круг двојке представља обележје центра града. Хтели смо другачије да забележимо то него да нам неко исприча причу или да фотографије", објашњава Андрија Стојановић.

Поред тога што може да се слуша код куће, преко компјутера или мобилног телефона, звучна мапа може да се доживи уз шетњу и разгледање поменутих места. Заинтересовани могу да се придруже и специјализованој шетњи. Следећа ће бити организована 11. септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара