Читај ми!

„Тесла моторс“ у Невади „Гигафабрику“ гради

Милијардер Елон Маск и гувернер Неваде Брајан Сандовал најавили су да је компанија „Тесла моторс“ одабрала ту америчку државу за своју „Гигафабрику“, која ће бити завршена до 2020. године, а чија ће градња коштати пет милијарди долара!

Фабрика ће се простирати на 465.000 квадратних метара и биће једна од највећих на свету. У њеној градњи ће учествовати 3.000 радника, а када буде завршена у њој ће радити 6.500 људи.

Осим тога, индиректно ће због „Гигафабрике“ још 16.000 људи бити запослено. Власти Неваде обећале су велике олакшице за „Тесла моторс“, а како и не би када се процењује да ће фабрика у првих 20 година рада донети око 100 милијарди долара.

Посебно је импресивно што ће цело постројење бити покривено соларним панелима, који ће фабрику, заједно са оближњим постројењем ветрењача, напајати енергијом и омогућити да буде потпуно „зелена“.

„'Гигафабрика' jе изузетно важан корак за унапређивање одрживог транспорта. Омогућиће масовну производњу конкурентних електричних возила у деценијама које долазе“, истакао је Елон Маск.

„Заједно са 'Панасоником' и другим партнерима желимо да реализујемо овај пројекат и искористимо његов потпуни потенцијал“, додаo је директор „Тесла моторса“.

Поред тога што ће задовољавати растућу потребу за аутомобилским батеријама, „Гигафабрика“ ће смањити трошкове њиховог прављења за 30 одсто, што ће драстично утицати на конкурентност електричних аутомобила.

Процењује се да ће нова фабрика производити око пола милиона батерија, што ће не само бити довољно за снабдевање фабрике „Тесла моторса“ у Калифорнији, него ће моћи да снабдева и друге компаније које буду желеле да уђу у посао са електричним аутомобилима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара