Читај ми!

Рио чисти „најбољу локацију за једрење у историји Игара“

Званичници Рио де Жанеира данас су представили нови пројекат за пречишћавање вода из канализације која се улива у градску марину Глориjа, где ће се одржати такмичења у једрењу на Олимпијади 2016.

По плану градске владе, гради се цевовод дуг један километар који ће спречити улазак непрерађених отпадних вода у марину. По пројекту чија ће реализација коштати 6,2 милиона долара, цевовод ће повезати колекторе кишнице у кварту Фламенго с центром за прераду отпадних вода у области плаже Ипанема.

Више од половине канализационе воде града од 12 милиона становника испушта се без пречишћавања, те је и кишница контаминирана.

Више од 10.000 литара непрерађене канализационе воде у секунди утиче у већи део водотокова Рија, од огромног Залива Гуанабара, где је марина Глориjа, до плажа и лагуна у том заливу.

Када су конкурисали за домаћина Олимпијских игара, званичници Рија обећали су да ће опсежно пречишћавање отпадних вода бити једна од трајних тековина Олимпијских игара 2016, али тај посао споро напредује.

Према овом пројекту, обећава се да ће се количина канализационе воде и смећа које улази у Залив Гуанабара смањити за 80 одсто до Игара тако што ће бити активиране фабрике за прераду вода које дуго нису радиле, биће постављена мрежа за хватање отпада на ушћу река и распоређена флотила бродова за сакупљање смећа.

Цевовод који је данас најављен, не спада међу раније обећане пројекте, већ је то одговор на веома видљив и веома смрдљив проблем који је био у центру пажње медија у последње време. Током једног пробног такмичења у једрењу за Олимпијаду прошлог месеца, спортисти су се жалили на смрад канализационих вода у Марини где су им биле једрилице.

Приликом потписивања пројекта, званичници града рекли су да би изградња могла да почне већ идуће недеље, а планирано је да траје годину дана.

Директор водопривредног предузећа "Cadae" из Рија Вагнер Виктер рекао је да та иницијатива показује да је власт посвећена томе да се очисти Залив Гаунабара.

Он је рекао да ће сви обећани пројекти који се односе на локације где ће бити такмичења у једрењу бити спроведени годину дана пре Игара. Изразио је наду да ће најновији пројекат ућуткати критичаре који су се залагали да такмичење из здравствених и безбедносних разлога премести у чистије воде.

Рекао је и да је то најбоља локација за једрење у историји Олимпијаде.

Бразилски званичник је истакао да се резултати мера предузетих за смањење загађења које улази у залив већ осећају: има извештаја да су виђени делфини и морски коњици, а и анализе квалитета воде на неколико плажа у том крају су све боље.

Очекује се да ће Рио потрошити око 20 милијарди долара јавног и приватног новца за припрему Олимпијаде, наводи агенција АП.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се